Sportovní ředitel a trenér mužů Ondřej Rybář právě v nich dvou vidí největší osobnosti reprezentace a naděje na zisk cenného kovu. Ačkoli už jeho svěřenci v minulosti odjížděli na hry s většími ambicemi, celý svaz doufá, že podobně jako v Soči a Pchjongčchangu, ani letos neodjedeme s prázdnou. V posledních letech jsme se také několikrát přesvědčili, že o překvapení v biatlonu opravdu není nouze.

Český sportovní fenomén má na programu her celkem 11 závodů. Klání odstartuje smíšená štafeta 5.2., ve které budeme chtít navázat na stříbrný úspěch ze Soči 2014. Biatlonisty pak bude čekat 7. a 8.2. vytrvalostní závod. Zde se naše hlavní ambice budou upínat k Markétě Davidové, která je v této disciplíně, díky parádnímu závodu v Östersundu, úřadující mistryní světa. Bez šance však není ani 11.2. při sprintu, ze kterého má nejvíce medailí ze SP. O den později pojede sprint i Michal Krčmář. V roce 2018 mu tato disciplína ve strhujícím závodě vynesla olympijské stříbro.

Na náročný program navážou Češi už 13.2. ve stíhacím závodě a o dva dny později se můžeme těšit na štafety. Ta ženská před osmi lety v Soči vybojovala bronz, ačkoli se ho Koukalová a spol. dočkaly až v roce 2017 po diskvalifikaci ruských závodnic kvůli dopingu. Trenér dámského výběru Egil Gjelland avizoval, že ani letos nejsme bez šance: „Momentálně máme formu na top 6, ale do olympiády je času na zlepšení ještě dost.“ V průběhu sezony musel norský kouč v sestavě hodně improvizovat a nahradit Lucii Charvátovou, která ve štafetě trpí psychickým blokem. V mužské štafetě budou největšími favority Norové, kteří této disciplíně kralovali při závodech SP v Östersundu i Hochfilzenu. Kdo nakonec vyhraje? O tom se sázkaři přou v sázkařské komunitě společnosti Fortuna.

Celý program zakončí 18. a 19.2. královská disciplína – závod s hromadným startem. Zde se fanouškům tradičně představí pouze 15 nejlepších ze SP. Napínavé kontaktní závodění po společném startu často přináší neočekávané zápletky a pro Markétu Davidovou proto patří k nejoblíbenějším disciplínám. „Makula“ bude také pravděpodobně jediným českým zástupcem, který se do závodu s hromadným startem podívá.

Samotné dějiště závodů na ZOH se nachází v Národním biatlonovém parku blízko města Čang-ťia-kchou a čeští závodníci kvůli snazší aklimatizaci prodělali přípravu ve vyšší nadmořské výšce. Zdali to přinese kýžené ovoce a podobně jako v roce 2014 a 2018 přivezou domů nejeden cenný kov, uvidíme živě v únoru.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.