Kenovo celé jméno je Kenneth Sean Carson a na scéně poprvé objevil 11. března 1961 v televizní reklamě, kde coby blondýn v plaveckých šortkách stanul po boku už tehdy populární Barbie (ta je o dva roky a dva dny starší). Za pár let se z Kena stal ještě více sexy muž s vymodelovaným účesem, silnějším obočím a zářivým úsměvem. Rozšířil se také jeho šatník o reprezentativní oblečení do práce, sportovní outfity i módu na trávení volného času. Další šílenství fanoušků a fanynek vypuklo v roce 1973 s modelem Mod Hair Ken, kdy se objevil první Ken s česacími vlasy a nalepovacími vousy, knírkem a kotletami. Děti tak si mohli jeho vzhled přizpůsobit podle svého gusta.

Kenova první podoba
Autor: Mattel

V 80. letech se pak Ken představil ve dvou zcela nových podobách jako Afroameričan a Hispánec, čímž zahájil boj proti zažitým stereotypům. Čím dál víc se také zajímal o nejžhavější módní trendy. Není tedy divu, že se brzy stal stylovou ikonou a zaujal špičkové návrháře. Byl múzou Jeana Paula Gaultiera a Garetha Pugha, na míru pro něj šili i u Moschino.

Muž mnoha profesí

Jak plynula doba, bylo potřeba respektovat i společenský vývoj. Pomalu se ustupovalo od ukázky dokonalého světa a pozornost se zaměřila na hrdiny běžného života. Tak Ken přišel ke svým mnoha profesím. Známe ho jako plavčíka, doktora, hasiče, pilota či sportovce.

Kterého Kena máte doma vy?
Autor: Mattel

Filmová hvězda

Jako správná celebrita, tak i Ken se objevil na filmovém plátně. Svoji dráhu započal už v roce 1987 ve filmu „Barbie and the Rockers: Out of This World“ jako basista popové kapely. Pak následovala role prince, reportéra, začínajícího mořského biologa či tajného agenta. V roce 2010 dokonce ve filmu Toy Story 3: Příběh hraček ztvárnil sám sebe a fanouškům se představil jako dokonalá módní ikona. Ve snímku vystřídal více než 50 kostýmů.

Nesmíme však opomenout ani jeho soukromí. Jak už bylo řečeno, Barbie poprvé poznal v televizní reklamě a byla z toho láska na první pohled. Utvořili pár a idylka trvala až do roku 2004, kdy se rozešli. Pár let zkoušeli žít svůj život podle vlastního scénáře, ale nebylo to ono. V roce 2011 se proto dali zase dohromady.

Ken prošel mnoha proměnami
Autor: Mattel

Ken dnes

Kenova popularita roste i nadále. Přizpůsobil se totiž nové generaci dětí a společenským trendům. Navíc podporuje diverzitu více než kdy dřív, má 3 typy postav (štíhlou, plnoštíhlou, sportovní), devět tónů pleti, deset barev očí, dvacet sedm barev vlasů a dvacet účesů a spoustu povolání. Nejnovějším modelem je pak Ken na invalidním křesle.

Že drží prst na tepu doby, je jasně patrné i z toho, jak často se objevuje v Barbiiných vlozích a že vždycky ochotně přijme novou virální výzvu. Je tak spolehlivým průvodcem nejen Barbie, ale hlavně všech holčiček a kluků, kterým pomáhá objevovat, že právě jim patří celý svět.

Video
Video se připravuje ...

Ken v proměnách času Mattel

Top 5 zajímavostí o Kenovi:

1. Jeho rodným městem je Willows ve Wisconsinu

2. Ken je vysoký 30 cm, o 2,5 cm vyšší než Barbie

3. První Ken se prodal za 3,5 dolaru.

4. Fashionista Ken předvedl v roce 2017 nové účesy, včetně pánského drdolu a copánků, a rozložité i štíhlé typy postavy.

5. Často se objevuje v Barbiiných vlozích a rád přijímá nové virální výzvy