Sprchový kout je velmi výrazným prvkem koupelny. Doplňuje její celkový vzhled a styl. Můžete jej instalovat na vaničku nebo na dlažbu, vybrat rámový nebo bezrámový či vsadit na různé výplně sprchového koutu. Není totiž sklo jako sklo. A také se můžete rozhodnout, zda bude otevřený nebo uzavřený. Představujeme vám výhody a nevýhodou obou těchto typů.

Uzavřený sprchový kout potěší stydlíny  

Uzavřený sprchový kout je běžnější variantou než otevřený sprchový kout. Hodí se spíše do malých koupelen, v nichž bojujete s každým centimetrem. Oceníte jej především v případě, že jste stydliví (a často vám do koupelny bez dovolení vstupují další členové rodiny), máte rádi soukromí a osobní hygienu považujete za intimní záležitost. Anebo když jste zimomřiví a potřebujete každý večer pořádně prohřát tělo. Při sprchování uvnitř uzavřeného koutu se kumuluje teplo z proudící vody a zůstává v něm. V koupelně tedy nemusíte tolik topit, abyste se cítili příjemně.

Uzavřený kout není pro klaustrofobiky

Nevýhodou uzavřeného sprchového koutu je méně prostoru a pocitu svobody při sprchování. Obzvláště lidé trpící klaustrofobií – strachu z uzavřených prostor – mohou trpět záchvaty paniky. Méně komfortně se ale mohou cítit i statní chlapi. Další jeho nevýhodou je i vyšší náročnosti na úklid. To však můžete vyřešit jednoduše tím, že si pořídíte skla se speciální povrchovou úpravou.

Bezbariérový přístup ocení hendikepovaní a senioři

Své výhody a nevýhody má samozřejmě i otevřený sprchový kout. Můžete si jej představit například jako zděnou niku bez dveří. Stylovější a luxusnější variantou je průchozí skleněná zástěna. Její velkou výhodou je vstup a výstup bez dveří a snadný přístup do sprchy. Toto ocení především hendikepovaní lidé nebo senioři, pro které je důležité dostat do sprchového koutu bezpečně a bez komplikací.

Autor: Sanitino s.r.o.

Luxus jako ve SPA resortu

Otevřený sprchový kout v podobě skleněné zástěny má ještě jednu nespornou výhodu – vypadá luxusně. Hodí se do prostorné a velkorysé koupelny, kterou ještě více opticky zvětší. Sprchování v takovém prostoru ve vás vzbudí dojem, že jste v luxusním SPA resortu.

Nepříjemný pocit ze ztráty soukromí

Je jedna nevýhoda, kterou otevřený sprchový kout má – pocit chladu při sprchování. To vyžaduje, aby byla koupelna neustále dostatečně vyhřátá. V někom může otevřený sprchový kout vzbudit i nepříjemný pocit ze ztráty soukromí a intimity nebo strach, že se voda rozlije po celé koupelně. Otevřený sprchový kout zkrátka není pro každého.

Nechte si poradit

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu či rozměr sprchového koutu, doporučujeme vám výběr nejprve konzultovat s odborníky. Kvalitní odborné poradenství nabízí například e-shop Sanitino.cz.