Autor: Asociace prádelen a čistíren ČR

Začátkem minulého roku přišli kvůli přísným restrikcím souvisejícím s koronavirovou pandemií podnikatelé v oblasti praní a čištění prádla takřka ze dne na den o své zakázky. Hotely vláda uzavřela, provoz restaurací byl omezen na minimum a další firmy napříč celým spektrem profesí fungovaly v netradičním režimu. Objem prádla pro profesionální praní a čištění se tudíž minimalizoval. Prádelny a čistírny však svou činnost jako takovou omezenu neměly, v současné době jim proto není dovoleno čerpat cílenou podporu pro podnikatele zasažené pandemií. To ale neznamená, že je krize nezasáhla, právě naopak. Nyní tito podnikatele bojují o přežití. Přitom jde o pole působnosti, jež je za současné situace nepostradatelný, závisí na něm totiž provoz zdravotnických i pečovatelských zařízení.

Autor: Asociace prádelen a čistíren ČR

Asociace prádelen a čistíren (APaČ), která firmy v oboru praní a čištění prádla zastřešuje, se proto rozhodla vyrazit do boje za záchranu profesionálního praní s kampaní „Bez prádelen takto”, jejíž cílem je nastínit, jak by vypadal svět bez tohoto oboru. Jak uvádí prezidentka Asociace prádelen a čistíren Jana Puškáčová: „Od března ve veřejném prostoru zdůrazňujeme nepostradatelnost našeho oboru, který slouží zdravotnickým zařízením, pečovatelským domovům či průmyslu, který naši zemi nyní drží nad vodou.”

Autor: Asociace prádelen a čistíren ČR

Jaký tato kampaň bude mít dopad a zda se Asociaci prádelen a čistíren podaří udržet toto odvětví nad vodou však i nadále zůstává ve hvězdách. Čas je totiž v tomto případě neúprosný a každý další den je pro podnikatele větší a větší hrozbou. To, že situace není příznivá, navíc ukazují i průzkumy APač z loňského prosince – podle nich už víc než desetina firem, které se pohybují v oboru profesionálního praní, musela kvůli pandemii svůj provoz nadobro ukončit. Záchranné lano by podnikatelům mohlo hodit Ministerstvo průmyslu a obchodu, se kterým APaČ v posledních měsících intenzivně jedná. Ve hře je nový dotační program, který by měl pokrýt i podnikatele, jež zatím propadali sítem vládních podpor. Pokud však k jeho schválení nedojde v nejbližší době, prádelenský průmysl bude již nenávratně poznamenán.

Autor: Asociace prádelen a čistíren ČR