Vytvořte si doma ideální prostředí pro domácí cvičení. Je to snadnější, než se může zdát. Které cvičení se hodí na doma? Zkuste to, určitě vás to začne bavit.

Cvičení s gumou

Cvičení s gumou patří k nejefektivnějším způsobům, jak zpevnit tělo, posílit zadeček, stehna i břicho. Nebudete potřebovat moc místa – a cvičit můžete prakticky kdekoliv a kdykoliv. Cvičební a posilovací gumy slouží zároveň i k rehabilitaci. Styl cvičení i náročnost si můžete zvolit podle svých možností a dovedností. Tato moderní cvičební pomůcka využívá elastického odporu gumy. Jednoduše se s ní zachází, a cvičit můžete navíc na několik způsobů. Zlepšíte si tak koordinaci a rovnováhu, protáhnete unavené svalstvo a budete jej účinně posilovat.

Malá domácí trampolína

I když trampolínu si všichni vybavujeme spíše z dětství, dnes na ní můžeme běžně vidět hopsat i dospělé. Skákání je velice efektivní a pomáhá nám nejen zhubnout, ale také posílit svaly na nohou. Zpočátku se budete jen zahřívat, po pár minutách ale začne jít do tuhého. Navíc skákání povzbuzuje dobrou náladu. Malé domácí trampolíny pořídíte velmi levně, mrknout můžete i na slevy na internetu. Menší trampolína se vám vejde lehce i do obýváku, a cvičit tak můžete i při sledování televize.

Naučte se jednoduché cvičební sestavy

Dnes najdeme spousty cvičebních návodů od profesionálů také na internetu. Nemusíte už chodit na placené hodiny do posiloven a tělocvičen, ale vlastní tělocvičnu si můžete vytvořit i doma. Vyhnete se davům lidí a budete si moci zacvičit podle svého tempa a na nikoho se neohlížet. Najděte si cvičení, které se vám bude nejvíce zamlouvat, a naučte se jeho základní sestavu, co si několikrát týdně doma zacvičte.

Cvičení s činkami

Další možností je cvičení s malými činkami. Začnete raději s lehčími cviky a příliš se nepřepínejte, postupně můžete zátěž přidávat. Činky vám dokonale pomohou zpevnit svaly a dají se využít u více cvičebních sestav. Pokud chcete nejen spálit kalorie, ale zároveň zpevnit svou postavu, je vhodné kombinovat kardio cvičení nebo intenzivní intervalový trénink se zvedáním těžší váhy – to dokonale splňuje cvičení s činkami.

Cvičení s gymnastickým míčem

Velmi populární je také cvičení s gymnastickým míčem, které je i výborné na bolavá záda. Míč se vám domů určitě vejde – a zacvičit si tak můžete kdykoliv. Cvičení s míčem má mnoho výhod, mezi něž patří zlepšení držení těla i rovnováhy, posilování a protahování všech svalových skupin, a to včetně problematických partií. Navíc je to skvělá zábava, cvičit si může každý bez rozdílu věku a výborně se u toho odreagujete. Výhodou je také to, že cvičení s míčem nezatěžuje klouby.

Jako do posilovny

Je pravděpodobné, že v domácím prostředí pro vás bude těžší se v začátcích ke cvičení donutit. Proto dělejte všechno, jako v opravdové posilovně – i když budete jen v té domácí. Připravte si podložku na cvičení a všechny potřebné pomůcky. Nachystejte si pití, zapněte hudbu nebo oblíbený seriál a také se vhodně oblečte. Chybět by vám neměla trička a kalhoty na cvičení, malý ručník na otírání potu a všechno ostatní, na co jste běžně u cvičení zvyklí. Zkrátka si i doma vytvořte atmosféru jako v posilovně, abyste se cítili co nejvíce komfortně.

Do cvičení se můžete pustit i s partnerem nebo dětmi. Až se pandemie přežene, budete překvapeni, jak krásnou postavu jste si doma zatím vyrýsovali.