Ta od svého otevření láká stovky obdivovatelů zdobných děl Alfonse Muchy denně. Návštěvníci oceňují jak komplexnost sbírky, tak i světovou premiéru rozpohybování postav z obrazů a plakátů. Neméně ohromující zážitek si pak odnášejí z rozhýbané a ozvučené projekce výjevů Slovanské epopeje.

Klidně poněkolikáté znovu a zase poprvé

Sbírku jsme viděli už v roce 2013, když byla  tehdy vystavená. Mysleli jsme si, že nás tak nijak nepřekvapí, ale přesto jsme na výstavu vyrazili znovu, máme Muchovy plakáty rádi. Já je znám od malička, babička má dodnes jeden jeho obraz v obýváku. Na nynější výstavě jsme ale zůstali v úžasu, co se s některými díly povedlo, když je doslova rozhýbali. Mluvící Mucha je pecka, hýbající se ženy z plakátů taky,“ říká Soňa Procházková, která se do Obecního domu vydala s rodinou krátce po otevření výstavy.

Ostatně že je co poznávat i při opakovaném zhlédnutí sbírky, potvrzuje i Karel Srp, renomovaný kurátor výstavy, který je největším expertem na život a dílo Alfonse Muchy nejenom v ČR. „Mohlo by se zdát, že Muchovy plakáty každý již mnohokráte viděl, že je má dokonale prohlédnuté.  Jejich kouzlo však spočívá v neuvěřitelné souhře mnoha výtvarných vrstev, které se z nich vynoří až při dalším vnímání, nikdy se nedají na ráz, při jejich opětovném vstřebávání vystoupí další jejich stránka, zůstala dosud přehlížená,“ vysvětluje Karel Srp a dodává, že Mucha je jediným českým umělcem, který bezprostředně zasáhl do světového umění.

I přes celosvětový úspěch vlastencem

Byl bez výhrad nadšeně přijímán, dokázal svůj styl přirozeně v Paříži, která jej proslavila, a ve Spojených státech, kde dostal nápad uskutečnit Slovanskou epopej.  Přes tyto úspěchy zůstal vždy velkým vlastencem, který měl velký vztah k nově vzniklému Československu.  „Výstava zachycuje obě polohy jeho díla, jak určenou pro plakát, tak i velkou digitální projekci Slovanské epopeje, díky níž je možné zhlédnout monumentálně zvětšené strhující detaily z tohoto dvacetidílného souboru,“ doplňuje kurátor.

Výstava je jednou ze tří částí projektu iMUCHA, který kromě jedinečné výstavy nabízí také velkolepou multimediální projekci a show. Otevřeno je denně od pondělí do neděle od 10 do 19 hodin. Vstupenky je možné zakoupit na místě v pokladně Obecního domu nebo prostřednictvím sítě www.ticketmaster.cz.