Názory tisícovky oslovených Čechů ukázaly zajímavou spojitost mezi vnímáním rizika u investic a hazardu. Investovat desetinu ročního příjmu do konzervativního fondu je pro nás skoro stejně rizikové jako vsadit ve sportce 1 500 Kč. A podobná je i představa lidí o rizikovosti investic do akcií a sázení v kartách.

„Češi se investic bojí. Jakýkoli výkyv hodnoty vnímají jako riziko, a to dokonce na stejné úrovni jako u sázek při pokeru nebo ve sportce,“ shrnuje výsledky průzkumu NN její generální ředitel. „Překvapilo mě, že tato neochota investovat platí i u spoření na penzi, které je díky štědré podpoře českého státu jedním z nejlepších produktů široko daleko,“ dodává Maurick Schellekens.

Kdo si spoří na penzi v penzijním fondu, může ročně získat od státu podporu až 2 760 Kč a dalších 3 600 Kč lze ušetřit na daních. Celkem tedy může každý Čech od státu získat za rok až 6 360 Kč, a navíc dnes na penzi přispívá svým zaměstnanců i stále více firem.

„Průměrný  Čech, který si spoří na důchod v penzijním fondu, získává od státu 23 korun za každou vloženou stokorunu. O to víc mě zaráží, kolik Čechů žádné spoření na penzi nemá, nebo ho nevyužívá naplno,“ říká Schellekens s tím, že začít se dá už od 300 Kč měsíčně.

Autor: NN životní pojišťovna

Sjednejte si penzijní spoření u NN do 10. února na www.nn.cz a získáte 500 Kč navíc – VÍCE ZDE.

Sázka na jistotu?

Češi jsou podle výzkumů vnímavější k rizikům a celkově opatrnější než lidé na Západě. Nejdůležitějším základem spokojeného života jsou pro Čechy podle průzkumu NN Životní pojišťovny rodina a vztahy. O to více odborníky udivuje, jak málo jsme pojištění proti rizikům, která život přináší.

„Češi rádi hrají na jistotu. Čekal bych proto, že v oblasti životního pojištění budete hrát první ligu a každý si tady bude chránit svou rodinu před možnými riziky. Opak je ale pravdou, oproti Západu je většina českých rodin téměř nechráněná,“ varuje Maurick Schellekens, jenž v České republice žije s manželkou a dětmi už tři roky a kromě Prahy se zamiloval do českého venkova a přírody.

„Máte to štěstí, že žijete v krásné zemi s rychle rostoucí ekonomikou a nízkou nezaměstnaností, která je navíc jednou z nejbezpečnějších na světě. Proto bych očekával, že tu u lidí uvidím ještě o trochu více úsměvů a radosti,“ říká generální ředitel NN pojišťovny a penzijní společnosti. „Neřešte příliš, co zrovna nemáte, ale užívejte si všechno, co máte,“ vzkazuje Čechům na závěr Schellekens.