„Člověk chce prostě vždycky být nejlepší, jaký dokáže být,“ vysvětluje válečná a reportážní fotografka Alžběta Jungrová motor, který jí pomohl překonávat obavy z rizika. „Samozřejmě, že jsem svými fotkami chtěla také pomoct změnit svět k lepšímu,“ dodává.

Organizátor projektu Cena života, jehož součástí je i letošní kulatý stůl, se tentokrát zaměřil na vztah Čechů k riziku. Dle souvisejícího rozsáhlého průzkumu si riziko nejvíce uvědomujeme v situací dotýkajících se základů etiky a naší morálky. Až potom Češi řeší riziko u zdraví a bezpečí jich samotných nebo jejich blízkých. O třetí místo se dělí vnímání rizika v oblasti financí a při trávení volného času.

Riziko v životě i ve financích

Při výběru volnočasových aktivit upřednostňujeme pohodu s přáteli před adrenalinovými zážitky a máme silný pud sebezáchovy. Jaký je recept na překonání strachu? „Nejsem rozhodně někdo, kdo by se do rizika hrnul. Jsem spíš klidný člověk, který má rád své zvyky a rituály. Zároveň riziko často není vidět a je mnohdy takové plíživé,“ říká Alžběta Jungrová s tím, že nejblíže smrti nebyla v zemích jako je Afganistán nebo Pákistán, kde se střílelo, ale v Bangladéši, kde těžce onemocněla.

V oblasti financí se v průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti ukázalo, že většina lidí v Česku vnímá investice stejně rizikově jako třeba sázení sportky nebo hraní karet o peníze. „Učím se pracovat s rizikem v oblasti financí až s věkem. Člověk si uvědomuje, že za dvacet let už nemusí mít stejnou práci, a tak si hledám vlastní cestu také v oblasti peněz,“ říká Alžběta Jungrová.

Většina Čechů se kvůli neochotě podstupovat domnělé riziko obává spořit na důchod v dynamických penzijních fondech investujících do akcií. Podle propočtů NN přitom člověk, který se rozhodne spořit si čtyřicet let na lepší penzi a průměrně si odkládá 700 Kč za měsíc, může v dynamickém penzijním fondu našetřit až o 1,2 milionu korun víc, než kdyby se rozhodl pro „jistý“ konzervativní penzijní fond. Strach z krátkodobých výkyvů kvalitních dynamických penzijních fondů Čechy okrádá o zhodnocení, i když při pravidelném investování na deset a více let je riziko ztráty minimální.

Nebojte se si to spočítat! Každý by si měl sám udělat představu o tom, kolik potřebuje na spokojené stáří. Pomoci vám může tato penzijní kalkulačka.