Nedopalek smrdutý (Vajglus foetidus)

Čeleď:
odpadkoušovití
Původ:
matka – cigareta každá, rozmnožování: odhazováním
Výskyt:
hojný všude, zvýšený výskyt v čekacích a odpočinkových lokalitách
Dožívá se:
15 let
Popis:
Malý (max. 2 cm), válcovitý, hnědožlutý až oranžový, někdy částečně bílý. Vrozené žhářské pudy. Nedopalek vydává charakteristický puch, a to jak ve stavu žhavosti ve formě kouře, tak ve vychladlém či zvlhčeném rozpoložení. Všechny pachové stopy jsou snadno poznatelné, avšak těžko popsatelné. Aktivity típlého nedopalka jsou výhradně povalečské.
Hospodářský význam:
Žádný, prokazatelně škodlivý v každém ze svých vývojových stadií. Národní hospodářství nejvíce ohrožují exempláře odhozené ve žhavém stavu. Matky nedopalků však významně obohacují stát (spotřební daň, DPH).
Perspektiva druhu:
Vzhledem k prokazatelné škodlivosti (zejména estetické a rakovinotvorné) jde o druh bez dobrých vyhlídek. V přírodě se doposud hojně vyskytuje zejména díky své malé a zdánlivě křehké tělesné konstituci. Rozmnožovatelé-odhazovači se mylně domnívají, že nedopalci nepřežijí první déšť, sníh, rosu apod.
Doporučení ke sběru/odchytu:
Sběr nedopalků je z důvodu jejich miniaturní velikosti téměř hodinářská práce. O to je záslužnější. Samozřejmostí by měly být rukavice nebo bezdotykový sběr nabodáváním. Nikdy nevíte, kdo měl nedopalka v puse.

Na zátkovce nejčastěji narazíte v okolí kiosků.
Autor: KRNAP

Zátkovec pivenka (Topia pivenia)

Čeleď:
odpadkoušovití
Původ:
tradiční odpadkouš (patentován 1892), korunkový uzávěr násilně odňatý z mateřského nosiče, tj. skleněné lahve o objemu 0,3 až 0,5 l.
Výskyt:
hojný, v přírodě nejčastěji v blízkém okolí občerstvovacích kiosků, černých tábořišť, odpočívadel u turistických stezek apod.
Dožívá se:
15–20 let
Popis:
Malý, lehce vypouklý živočich kruhového tvaru (vnější průměr 32,1+/-0,2; výška 6+/-0,15; tloušťka plechu 0,235+/-0,02). Uvnitř plastová vložka, po obvodu 21 ostrých vroubků (zubů). Designových variant existuje nekonečné množství (dle druhu obsahu matky). S věkem dochází ke sjednocení zbarvení do přírodních rezavých odstínů a zhrubnutí původně lesklé pokožky.
Hospodářský význam:
Pokusy o sběr a zužitkování zátkovců v kovodělném průmyslu nejsou úspěšné. Uchytili se jen při zateplování jako ekonomicky úsporná podpora úchytů polystyrenových desek. V přírodě škodí esteticky, majetkově (rozřezávají obuv) a zdravotně (rozřezávají končetiny – obzvláště ve vodě).
Perspektiva druhu:
Naštěstí nevalná. Už pro obtížnost odnosu skleněných lahví do hvozdů.
Doporučení ke sběru/odchytu:
Vyhledávání zátkovců detektory kovů je sice nejjistější, nicméně náročné na vybavení. Úplně ale stačí, když seberete jen ty, o které skoro zakopnete. Dvacet let není nakonec tak dlouhá doba, že. Nebo je?

V následujících dílech našeho atlasu poznáte tyto druhy: nedopalek smrdutý, zátkovec pivenka, střípek ostrouš, plechovkovice nápojová, konzervice ostrá, tetrapakoš hranatec, lahvoň skleněnec, kelímeček dopitý…

Již jsme představili: petlahvoň odhozenec, vlhčenec ubrouskový.

Odpadkoušologové jsou si vědomi, že tento atlas seznamuje skutečně s jen základními druhy odpadkoušů. Slouží pouze k prvotní orientaci sběračů/odchytářů. Vzhledem k omezeným výzkumným kapacitám vítají příspěvky, postřehy a poznatky laických badatelů týkající se odpadkoušů. Podělte se o své objevy (nové a méně známe druhy, četnost, hubení apod.) na Facebooku a Instagramu kampaně Není zvěř jako zvěř. No a pokud jste ještě nepodepsali slib Krakonošovi, že CO SI DO HOR PŘINESETE, TO SI TAKY ODNESETE, můžete tak učinit do 31.7.2019. na tomto odkazu.

Autor: Krnap