Klesajicí úrokové sazby přejí výhodným úvěrům

V posledních dvou letech jsme byli svědky zavádění nových regulací a doporučení ze strany ČNB, které vedly k postupnému růstu úrokových sazeb a tudíž i dražším hypotékám. Podle dat společnosti HypoGo je v letošním roce situace opačná a průměrná úroková sazba spadla z lednových 3% na dubnových 2,9% a dále na květnových 2,8%. Splátky hypotéky tak mohou být velmi snadno nižší, než je tržní nájemné.

“Zejména ve druhém čtvrtletí tohoto roku sledujeme obrat ve vývoji úrokových sazeb, které nyní zažívají nečekaně rychlý pokles. To pro mnoho lidí znamená novou příležitost získat výhodný hypoteční úvěr” uvádí Marek Kříž majitel leadera v hypotékách online, společnosti HypoGo.

Autor: HypoGO

Peníze vkládáte do “vlastního”

Nájemné je jednoduše jen další výdaj na službu, který nám v budoucnosti nic dalšího nepřinese. Naproti tomu na hypotéku lze pohlížet jako na dlouhodobou investici. Vlastněním nemovitosti získáte hodnotný kus majetku, který má slibný potenciál růst na ceně a slouží i jako určitá forma zajištění na stáří. Navíc ji můžete odkázat svým potomkům.

Ano sice ztratíte možnost snadného a rychlého přestěhování, ale naopak získáte naprosto volnou ruku co se týče rekontrukce, přestavby a celkové transformace vašeho vysněného domu či bytu podle svých představ.

Hypotéka je nicméně velký závazek na desítky let a proto byste se měli před jejím uzavřením obrátit na kvalifikované finanční poradce nebo využít hypoteční kalkulačku. Tak získáte dokonalý přehled o tom, v jaké bance dostanete nejvýhodnější podmínky, jaká bude výše vašich měsíčních splátek, délka fixačního období apod.

Autor: HypoGO