Je v současnosti způsob, jak blízkým v této těžké chvíli ulehčit? Ano, existuje totiž možnost objednat si vlastní pohřeb! A je to populárnější služba, než byste si možná mysleli. 

Proč se pohřební téma těší obecně nízké popularitě, není třeba dlouze vysvětlovat. Je přirozené, že se člověk snaží souvislostem s touto tematikou spojeným vyhýbat, a nemáme tak příliš ve zvyku připravovat se na odchod nikoho z blízkých. I smrt je však přirozeností lidského života. A ať s více či méně bolestivým srdcem, je potřeba k ní přistupovat racionálně a s náležitou úctou. Objednání vlastního pohřbu dnes skutečně není ničím výjimečným.

MÉNĚ STAROSTÍ PRO BLÍZKÉ

Někdo by mohl tuto službu považovat za výstřednost, opak je ale pravdou. V současné době je evidována narůstající poptávka po tzv. zajištění vlastního pohřbu dopředu. A díky rozšiřujícím se službám vybraných společností, které tento produkt nabízejí, tato služba nabírá na popularitě. „Proč mají dcery platit za můj pohřeb, když si ho mohu zaplatit sama?“ říká paní Sára V. (68), zákaznice pražské pohřební služby PEGAS CZ. Celé sjednání „pohřbu pro sebe samu“ trvalo necelou hodinu. „Mohla jsem si vybrat, zda si budu přát jen kremaci, či obřad s rozloučením pro pozůstalé. Zvolila jsem samozřejmě obřad, jelikož se mi líbí idea posledního rozloučení přesně podle mých představ. Výběr hudby, kterou jsme doma s manželem a dětmi poslouchali, i mých oblíbených květin je už jen takový bonus. Tím nejdůležitějším pro mě je, že i po mém odchodu mohu rodině v té nejtěžší chvíli pomoci tak, jak se snažím po celý život,“ svěřila se paní Sára V.

Autor: Shutterstock

SAMI NA SVĚTĚ

Druhým příkladem, proč dnes lidé stále častěji využívají možnosti předobjednání vlastního pohřbu, je životní situace, kdy zkrátka v jejich okolí již není nikdo, kdo by se o jejich důstojný odchod postaral. Kvůli tomu využila možnost předobjednat si vlastní pohřeb další zákaznice společnosti PEGAS CZ, paní Marie H., žijící v domově pro seniory. „Můj manžel odešel před šesti lety. Jelikož jsme spolu neměli děti, nemám již nikoho, kdo by mi rozloučení se životem zajistil. Rozhodla jsem se tedy zařídit si pohřeb sama. Celý svůj život jsem byla vedena k tomu, abych si peníze poctivě šetřila, a až nadejde moje chvíle, nechci své celoživotní úspory ponechat bez užitku. To poslední, co bych si přála, je sociální pohřeb, který by mě čekal, pokud bych si svůj pohřeb nepředplatila dopředu. Díky této službě mám jistotu, že se pohřební služba zodpovědně postará o můj poslední odpočinek – na Olšanských hřbitovech, po boku mého manžela.“

TERMÍNOVANÉ VKLADY

› Jedním z nejbezpečnějších způsobů pro objednání vlastního důstojného odchodu je systém termínovaných vkladů, kdy určená pohřební služba získá dispoziční právo k použití vložených finančních prostředků za účelem vypravení předem stanoveného pohřbu. Můžete si tedy tímto inovativním způsobem předplatit profesionální pohřební službu, která se o váš odchod s náležitou úctou postará.