Dobré víno i dobrý sýr samozřejmě chutnají samy o sobě skvěle, ale někdy může jejich vzájemné spojení vytvořit zajímavý souzvuk nebo kontrast chutí. Výborné jsou překvapivé kombinace, například spojení výrazně slaného a pikantního modrého sýra se sladkým dezertním nebo s ledovým či slámovým vínem. Že nejste žádní someliéři ani miliardáři? Nebojte, párovat se dá i hezky česky.

Zásady párování pro začátečníky:

  • Vyberte si k sýrům takový druh vína, který pochází ze stejné oblasti.
  • Čím bohatší je celkový buket sýra, tím by mělo být také plnější servírované víno.
  • K sýrům se především hodí bílá vína. Doporučují se odrůdy s jemnou kyselinkou s nízkým obsahem alkoholu.
  • Sušší vína a svěží růžová vína se hodí k čerstvým a měkkým sýrům.
  • Červená vína vybírejte spíše lehká s ovocným podtónem. Chuťově těžší vína s výraznější tříslovinou se podávají spíše k výrazně aromatickým sýrům.
  • K dezertním, ledovým a slámovým vínům hledejte chuťový kontrast, kterým jsou např. sýry s modrou plísní.
  • Podávané sýry a vína by měly mít správnou teplotu. U čerstvých sýrů by se měla teplota pohybovat mezi 15 až 17 °C, zralejší sýry by měly mít teplotu pokojovou okolo 20 °C. Bílá vína musejí být vždy vychlazená, červená vína v teplotě 15–18 °C.

VIDEO: Slovenská vína se řadí mezi ta nejlepší.

Video
délka: 01:38.10

Slovenská vína se řadí mezi ta nejlepší tv Joj

...

Tip pro labužníky: Sýrová pomazánka s olivami 

Na slavnostním stole bude nejspíš několik druhů sýrů, a navíc v kombinaci s masnými výrobky (šunka, paštiky), nebo třeba se zeleninou, ovocem a oříšky. V takovém případě stačí nabízet vína dvě, jedno bílé a druhé červené. Volba odrůdy by se měla vždy orientovat podle sýra s nejsilnějším buketem.

POTŘEBUJETE:

  • 200 g strouhaného sýra (kvalitní goudu nebo ementál)
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 2–3 lžičky sardelové pasty
  • 3 lžíce nasekaných oliv
  • 2–3 lžíce majonézy
  • citronová šťáva
  • sladká paprika podle chuti

Postup: 

Smíchejte sýr, hořčici, sardelovou pastu, olivy a majonézu. Dolaďte citronovou šťávou, solí a paprikou. Podávejte k opečenému bílému pečivu.

VIDEO: Servírujte stylově!

Video
délka: 04:48.07

Servírujte stylově youtube.com

Fotogalerie
13 fotografií