Pravidelné saunování posiluje imunitní systém, pomáhá bojovat proti chřipkovým onemocněním a nachlazení. Zmírňuje bolesti hlavy, přináší relaxaci a celkovou regeneraci organismu. „V době zvýšeného výskytu chřipek nebo chřipkové epidemie pravidelní návštěvníci saun buď vůbec neonemocní, nebo u nich má nemoc klidnější průběh,“ říká Pavel Hofrichter, předseda České asociace saunérů a dodává: „Sauna působí na celé tělo, má skvělé regenerační vlastnosti. V zimním období je také vhodnou prevencí onemocnění horních cest dýchacích.“

Pobyt v prohřívárnách je nejen zdraví prospěšný, ale přináší také zážitky v podobě saunových ceremoniálů. „Klasický ceremoniál spočívá v tom, že saunér polévá kameny vodou, čímž zvyšuje vlhkost a i pocitové teplo. Dále pracujeme s aromaterapií – na každý ceremoniál používáme speciální kombinace vonných esencí se zcela přírodním složením. Rozvíříme vzduch a provádíme termické nárazy, které zintenzivňují teplo. Ceremoniálů existuje mnoho druhů, mohou být relaxační, zaměřené na konkrétní vůně či kosmetické s peelingy,“ říká Kateřina Šmídová, účastnice letošního Mistrovství světa v saunování.

Trendem jsou zážitkové a relaxační ceremoniály

Průkopníkem v této oblasti je Aquapalace Praha. Přichází s novým trendem v oblasti relaxačních ceremoniálů. Novinkou je muzikoterapie s použitím netradičních hudebních a zvukových nástrojů. Saunéři při nich v BIO sauně za snížené teploty vytvářejí příjemný program spojený s aromaterapií, muzikoterapií a colorterapií.

Zemní baňa je nově prostorem pro metličkování. Tato stará ruská saunová procedura poskytovaná zkušenými bánčiky umožňuje revitalizaci organismu, jedná se o restart do dalších dnů. Metličky se získávají z různých stromů a keřů, procedura obsahuje i práci s bylinkami. Esenciální silice se uvolňují v teple z větviček a návštěvníci dostávají do těla dýcháním i kůží úžasnou přírodní péči.

V neposlední řadě stojí za zmínku beauty procedury a přírodní peelingy, které patří k nejoblíbenějším. Ideální pro tělo je kombinace tradičních ceremoniálů s peelingovými procedurami. „Vhodné je navštívit solný program, následovaný tradičním saunovým nebo divadelním ceremoniálem, v závěru medová procedura a pro zájemce je možné zakončit večer speciálním ceremoniálem ve srubové sauně, který tělo celkově zklidní. Po takto sestavených procedurách se krásně usíná,“ dodává Pavel Hofrichter.

Druhy saun:
Suchá sauna
Ta se vytápí na teplotu 90 °C a relativní vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 10 – 15 %.
Finská sauna
Na vytápění se používají kamna s lávovými kameny, které se polévají vodou. Sauna je vyhřívána na teplotu 70 °C a vlhkost vzduchu je závislá na intenzitě polévání.
Bio sauna
Vytápí se kamny s výparníkem, která udržují stálou teplotu kolem 60 °C, a vlhkost v sauně se pohybuje mezi 30 – 60 %.
Parní sauna
Obklady stěn jsou dlaždičkové či mozaikové. Stejným způsobem jsou řešeny i lavice. Teplota je kolem 45 °C, ale vlhkost vzduchu 100 %. Lázeň je vytvářena parním generátorem.
Infrasauna
Zářiče produkují infračervené záření, které proniká do tělních tkání až do hloubky 4 centimetry. V infrasauně se teplota pohybuje mezi 45 – 60 °C.

Desatero zdravého saunování

  1. Sauny jsou nejčastěji smíšenou intimní zónou pro muže i ženy. Podmínky vstupu jsou upraveny domovním řádem každého zařízení a mohou se lišit. Pokud plánujete návštěvu s potomkem, před první návštěvou raději ověřte, zda vybrané zařízení umožňuje vstup dětí.
  2. Před vstupem do prohřívárny důkladně omyjte tělo vodou a mýdlem. Nevynechávejte žádnou část a nezapomínejte také na obličej a vlasy, které pečlivě zbavte kosmetických přípravků.
  3. Pro vstup do saun používáme pouze saunovací prádlo, kterým může být prostěradlo, osuška nebo župan. Během pobytu v sauně celé tělo včetně nohou podložte prostěradlem nebo ručníkem. Pro vstup do páry používáme pouze osušku nebo ručník. V saunách nepoužíváme plavky. Pro zpříjemnění návštěvy se můžete vybavit obuví nejlépe s gumovou podrážkou, kterou oceníte zejména ve venkovních zónách. Pro vstup do páry používáme pouze osušku nebo ručník.
  4. V saunách můžete dýchat nosem, čímž zvýšíte účinky inhalace esencí, ale také ústy. Při pocitu pálení vzduchu při dýchání můžete překrýt nos i ústa dlaní. Dýchejte normální frekvencí, jak jste zvyklí. U dětí se doporučuje dýchat do spojených dlaní.
  5. Při pocení můžete lehce hladit a otírat povrch těla, což pomáhá otevírat kožní póry a vyplavovat nečistoty z kůže.
  6. Dítě musí být vždy za stálého dozoru dospělého. Pro saunování dětí vybírejte prohřívárny s nižší teplotou. Děti saunujte maximálně 3 až 5 minut a usazujte je vždy do nižších pater, kde je teplota nižší.
  7. Saunu je dovoleno navštěvovat výhradně osobám v dobré tělesné kondici a bez kožních závad. Po uplynutí příslušné doby prohřívání, která je pro dospělé doporučena v rozmezí 8 až 15 minut, nebo v případě zdravotních obtíží, které se mohou projevit pocitem závratě, pálením ušních boltců či špičky nosu, mravenčení, či brnění prstů, opusťte saunu.
  8. Po opuštění sauny vždy nejprve opláchněte celé tělo vodou. Můžete k tomu využít sprchu nebo ledové vědro. Až po řádném omytí můžete využít ochlazovací bazén, do kterého vstupujte pozvolna, nikoliv skokem.
  9. Proces prohřátí a ochlazení opakujte alespoň 3x. V poslední fázi se opět omyjte, zabalte tělo do osušky nebo županu a věnujte alespoň 20 minut relaxaci. K tomu využijte prostory odpočíváren nebo saunové bary, které nabízí většina zařízení.
  10. Během pobytu v saunovém centru řádně doplňujte tekutiny. Vhodný je chlazený čaj, minerálka nebo čistá voda.