O tom, jak příspěvek na péči využije, si rozhoduje sám nemocný. Zákon stanovuje, jaký druh péče je možné hradit z příspěvku na péči. Může to být někdo z rodiny, sousedka, kamarád nebo profesionálové. Je také možné využívat a kombinovat i pomoc od více poskytovatelů. Zvolený způsob pomoci a jeho změny je nutné ohlásit příslušnému kontaktnímu pracovišti úřadu práce.

6 základních věcí o příspěvku na péči

  1. Příspěvek je určený pro každého, kdo kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu potřebuje pomoc jiného člověka.
  2. Vyplácené peníze slouží k zaplacení nezbytné péče.
  3. O příspěvek se žádá na kontaktním pracovišti úřadu práce v místě trvalého bydliště. U nemocných, kteří si o příspěvek na péči nedokážou požádat sami, může žádost podat jejich zástupce, třeba člen rodiny. Musí mít ale plnou moc.
  4. O přiznání příspěvku se rozhoduje ve správním řízení, v jehož rámci je nejprve provedeno sociální šetření, a poté posudkový lékař vypracuje posouzení zdravotního stavu. Celý proces může trvat nejméně tři měsíce nebo i déle.
  5. Výše částky závisí na tom, jak moc je nemocný odkázaný na pomoc druhých. Rozhoduje o tom posudkový lékař, který stanoví stupeň závislosti od I. do IV. stupně, podle zvládání základních životních potřeb (mobilita, komunikace, orientace, oblékání a obouvání, stravování, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost...).
  6. Při zamítnutí žádosti nebo při nesouhlasu se stanoveným stupněm závislosti a výší příspěvku je možné se do 15 dnů odvolat.

HORKÁ LINKA BLESKU - POTŘEBUJETE PORADIT? VOLEJTE 225 977 106. NA VAŠE DOTAZY BUDE V ÚTERÝ 31. ŘÍJNA OD 10 DO 12 HODIN ODPOVÍDAT MGR. OTMARA NANQUE

Tabulka.
Autor: archiv Blesku

VIDEO: Tento devadesátiletý muž stále s láskou pečuje o svou manželku.

Fotogalerie
5 fotografií