Dítě musí mít plán

Podnikatelka má nárok na »mateřskou pouze, pokud byla v průběhu dvou let (730 dní) před nástupem na »mateřskou« takzvaně účastna nemocenského pojištění aspoň 270 dní. Navíc si z této doby musí, zjednodušeně řečeno sama za sebe (jako OSVČ), platit nemocenské pojištění 180 dní.Výše »mateřské« se pak odvíjí od toho, jak vysoké nemocenské pojištění si jako OSVČ dobrovolně platila. Vyplatí se ale i minimum, protože za 115 Kč měsíčně je možné od státu získat v rámci peněžité pomoci v mateřství (za 196 dní = 28 týdnů) něco přes 22 tisíc korun.

K získání vyšší mateřské je nutné si v předstihu ještě navíc platit (kromě nemocenského pojištění) také dost vysoké důchodové pojištění (bez možnosti vrácení přeplatku pojistného).

Nemoc se platí dopředu

OSVČ mohou od patnáctého dne nemoci dostat „nemocenskou“. K tomu, aby ji získali, se ale musí účastnit nemocenského pojištění, které je pro OSVČ nepovinné. To si musí platit nejméně 3 měsíce bezprostředně předcházející začátku pracovní neschopnosti. 

Potřebujete poradit v otázkách kolem OSVČ? Volejte našeho odborníka v úterý mezi 10 a 12 hodinou. Otázky zodpoví Magda Hrbková z ČSSZ. Tel.: 225 977 105.

SEZNAM VŠECH ODBORNÍKŮ NA TELEFONU S PŘÍSLUŠNÝMI TELEFONNÍMI ČÍSLY NAJDETE ZDE>>>