Někteří Pražáci v létě prchají z města pryč, mnozí si ale dokáží prázdniny užít i v metropoli. Jak jste na tom vy?

Bydlím už dlouhodobě na okraji metropole a mám to ohromné štěstí, že kolem mě jsou lesy, pole a louky, a tak nemusím každý víkend utíkat na chatu do přírody, mám ji na dosah. A o to víc si pak také užívám letní atmosféru metropole, v jejímž centru jsem vyrůstal, a kterou mám pořád hrozně rád. 

Zavzpomínáte občas na to, jak jste trávil léto coby kluk školou povinný?

Jako dítě jsem vyrůstal na rohu Spálené a Lazarské ulice, v kubistickém domě v sousedství barokního kostela Nejsvětější Trojice. Tím, že jsme žili v centru, tak rodiče i se mnou ujížděli každý volný den na chatu v Posázaví. Tam jsem trávil i většinu prázdnin, když ne s rodiči, tak s babičkou a s dědou. Ale když jsme v Praze blbli s klukama ze školy, tak nejvíc na Žofíně a na Střeleckém ostrově. Tam probíhaly indiánské bitvy, hraní kuliček, čutání do míče a také pak první lásky, to je jasné.     

Měl jste zmapovaná i zákoutí, kam se chodilo randit?

Na to byla ideální Kampa, mlýnské kolo na Čertovce, případně procházky po Petříně. Byl jsem vždycky romantik…

K oblíbeným místům patří i vltavské nábřeží. Zavítáte občas i do těchto míst?

To jsou místa, která mám rád nyní. Náplavka, terasy a galerie Mánes, terasa na Tančícím domu, kavárna Slávie s živým klavírem a s výhledem na průčelí Národního divadla, Novotného lávka s hučením jezu a pohledem na Karlův most…uf…to je přece všechno taková nádhera!

Koupal jste se někdy ve Vltavě, plavil se po řece parníkem?

Ve Vltavě jsem se koupal, ale mnohem výš proti proudu, pod Štěchovickou přehradou, a bylo to pekelně ledové. Na parník mě brala moje babička jako malého kluka. Pak jsem absolvoval jednu plavbu s partou na střední a po revoluci jsem na parník chodil na diskotéky. Poslední dobou čas od času pluji jako moderátor, což té romantice nijak neubírá. Nejkrásnější jsou noční plavby, když Praha svítí. A pod Vyšehradem si vždycky představuji tu scénku z Pověstí, kdy Šemík skákal s Horymírem…

Vltavský břeh lemuje i řada restaurací a letních zahrádek. Máte mezi nimi favorita?

Mám moc rád posezení na Marina Grosseto u Mánesova mostu. Odtud je nádherný výhled na Hrad a zase, v noci je to prostě nádhera. Navíc přítelkyně má strašně ráda pizzu a tady dělají moc dobrou. Vůbec vaří skvěle a mají otevřenou kuchyni, tu atmosféru mám rád.

 V Praze jsou i volnočasové areály, kde se dá odpočívat, ale i aktivně strávit letní dny. Vyzkoušel jste i něco takového?

Čas od času s přáteli zavítáme do Žlutých lázní, ale myslím, že je škoda, že tam není bazén, i když je v podstatě naproti Podolí, ale to je něco jiného. S dětmi jsme vyzkoušeli aquapark na Barrandově, byli jsme jeden čas pravidelnými návštěvníky. A z venkovních koupališť jsme chodili na Petynku. 

Co vy a kultura v letní Praze?

Určitě je fajn, že se pořádají v Praze letní hudební festivaly, kamarádi z Malostranské besedy spustili Letňák, je to bezva akce, doporučuji zajít. Já na Střelecký ostrov chodil v minulém režimu na Divadelní pouti, přijde mi to jako takový milý návrat.

Inspiruje vás Praha i jako umělce, fotografa?

Jéje! Těch fotek, co je v počítači! To je děs…když mám v ruce foťák, jsem jako posedlý, přestávám vnímat realitu a komunikace se mnou je prý naprosto nesnesitelná. Je to můj asi největší relax. Už hrozně dlouho si říkám, že bych měl začít ty fotky z počítače dostávat ven na světlo a uspořádat buď výstavu, nebo si je vydat třeba s básničkami. Ale na to je potřeba opravdu dost času a já ho momentálně zoufale postrádám.

Letošní prázdniny máte spíš odpočinkové, nebo pracovní?

Kdepak odpočinkové. Už třetím rokem pořádám ve Frymburku na Lipně charitativní multižánrový hudební festival. Je tam spousta doprovodných programů pro rodiny s dětmi po celý den, vstup je volný.  Večer jsou pak koncerty, letos vždy tří interpretů, to už je za vstupné, 50 korun z každé vstupenky jde na konkrétní dítě s hendikepem, rodiny s dětmi si přebírají formální šek přímo na pódiu, vše je transparentní a atmosféra, umocněná pódiem na vodní hladině, je úžasná. Založil jsem před 4 roky projekt Číslo na Boha (www.cislonaboha.cz),  tak se totiž jmenuje jedna moje písnička, a ten projekt se snaží zajistit prostředky pro děti s postižením kulturními aktivitami. Za dobu činnosti jsme takto zajistili okolo milionu korun. Frymburkfest Lipno (www.frymburkfest.cz) je součástí projektu.

Co vás čeká v nadcházející divadelní sezoně a v práci vůbec?

Tak především zmíněný festival ve dnech 10. až 13. 8. ve Frymburku, srdečně zvu, jedním z hostů je i Lucka Bílá, Komici s.r.o., revival Queenie nebo Těžkej Pokondr. Festival bude navíc spojen s parkem Rio Lipno, který bude provázet letní olympijské hry, takže bude v celé oblasti Lipna super atmosféra, spousta akcí a vyžití. 10. 8. vystoupíme s mou kapelou Underhill jako předjezdci legendární skupiny Olympic. Pak nás čeká s Underhill Bandem 20. 8. akustické hraní na městských slavnostech v Karolince. Také jsem ve Frymburku uspořádal na celé léto výstavu tatínkových loutek – Broučci, Čokoládový panáček, Neználek a další…přes 200 loutek.  Jsou vystaveny ve Wellness  Hotelu Frymburk. Myslím, že v dnešní době digitálních animací je tento svět originálních dřevěných milých loutek ojedinělý. A po prázdninách opět nastupuji do muzikálů Johanka z Arku a Robin Hood v divadle Kalich. A od konce srpna je čas už opět připravovat další ročník festivalu. A ve výhledu jsou i nějaké filmové nabídky, takže nudit se určitě nebudu a nebude ani čas stárnout.    

Fotogalerie
2 fotografie