V každém případě se vyplatí pořádně číst obaly. Do obchodu si vezměte brýle na čtení nebo lupu, údaje o složení na figurkách mikulášů, andělů a čertů jsou často psané tak titěrným písmem, že jejich prostudování je nadlidský úkol! První rada tedy zní: dejte přednost výrobkům, které mají srozumitelné a čitelné etikety! Nemají zapotřebí něco skrývat.

Víc kakaa, větší kvalita

Každá mléčná čokoláda musí obsahovat alespoň 25 % kakaové sušiny. Pokud toto výrobek nesplňuje, nechte ho v regále. Skutečně kvalitní mléčná čokoláda by se měla skládat minimálně z 30 % kakaových součástí. Co se mezi ně počítá?
-    Kakaová hmota
-    Kakaové máslo (ne rostlinný tuk)
-    Kakaová sušina
-    Kakaová drť
-    Kakaový tuk
-    Kakaový prášek
-    Kakaový výlis

Hořká je zdravější

Není v ní totiž tolik cukru. Hořká čokoláda musí obsahovat alespoň 35 % kakaa, aby se tak mohla jmenovat. Jestli chcete na Mikuláše dětem dopřát, volte čokoládu s 50 % kakaa. Obecně platí, že čím vyšší podíl kakaových součástí čokoláda má, tím je kvalitnější (má méně cukru a dalších přísad). V obchodech seženete čokolády i s 85 nebo 90 % kakaa, ty by dětem ale zřejmě moc nechutnaly - místo sladké chuti u nich převažuje ta hořká.

Čokoládové náhražky

Nejčastěji je najdete pod názvem kakaová pochoutka s mléčnou polevou. I když se obal tváří jako ten od čokolády, uvnitř najdete jen kakaový prášek, ztužený rostliný tuk a cukr. V horším případě i řadu chemických konzervantů, aromat a zvýrazňovačů chuti. Jak je poznat? Opět důkladným čtením etiket.

Na co si dát pozor

*  Pokud je na obale na prvním místě ve složení cukr, ruce pryč. Výrobek skrývá právě nejvíc rafinovaného cukru. A ten nesvědčí ani dětským zubům, ani jejich trávení.
*  Čokoláda by měla obsahovat kakaové máslo na úkor rostlinných a ztužených tuků.  
*  Obaly by měly být nepoškozené, jinak hrozí kontaminace s cizími, někdy nebezpečnými látkami.
*  Prodejce má povinnost uvádět na obale údaje v češtině. Jestliže to u figurek vyrobených v zahraničí chybí, je to špatně.
*  Datum spotřeby může napovědět, jak dlouho zboží ve skladu leželo. Končí čokoládě datum spotřeby za měsíc? Mohla by být už zašedlá a bez chuti.