Polévka
Ať už je zelná nebo rybí, v lednici vydrží i týden. Pokud máte velké množství, lze ji i zmrazit. Potom ale ztrácí svou chuť i vůni. Proto je lepší mrazit polévku ještě nedochucenou a koření přidat až po jejím rozmrazení.
Bramborový salát
Pokud jste majonézu vyráběli doma, raději neskladujte salát vůbec. Hrozí vám střevní potíže. S kupovanou majolkou vydrží v lednici asi dva dny. Poté začne kysnout.
Řízky
Uložte je do plastových krabiček s víčkem a ventilačním otvorem a dejte do lednice. Ohřát si je můžete ještě za dva dny, potom už žaludek nepokoušejte.
Kuře
Nikdy jej nenechávejte v lednici celé, ale rozporcujte ho a rozdělte do krabiček podobně jako řízky. Lepší je skladovat menší kusy masa, protože ty větší se řádně neprochladí.
Chlebíčky
Podléhají zkáze nejrychleji. Ty, které zůstaly na tácu, přemístěte do ledničky a přikryjte je potravinářskou folií nebo utěrkou, aby nevyschly.
Cukroví
K průběžné konzumaci je můžete nechat v krabicích v chladné chodbě nebo na balkoně. Stále více hospodyněk si ale zvyklo cukroví zamrazit, takže si na něm lze pochutnat ještě o Velikonocích.
Klobásy a salámy
Trvanlivé uzeniny je nutné skladovat v suchu a chladnu, aby nedošlo k výskytu povrchové plísně a žluknutí tuků. Proto je lepší namísto do lednice, kde se může snadno orosit, suchý salám a klobásy raději pověsit do spíže.
Čokoládové figurky
Datum spotřeby se dozvíte z etikety výrobku. Ale pozor! Pokud budete čokoládu přenášet z nízkých teplot do vysokých, anebo ji vystavovat teplotě nad 25°C, může se deformovat a pokrýt šedými skvrnami. Není to sice škodlivé, ale nepěkné rozhodně ano.
Oříšky
Pokud je nenecháte ve skořápce, skladujte je na vzdušném chladném místě, aby nezplesnivěly. Vyloupané mohou brzy žluknout, ale jejich životnost se až do další sezony prodlouží uložením do mikrotenového sáčku a zamražením.
Otevřené víno
Láhev můžete znovu uzavřít korkem a dát do lednice. Tak ale vydrží jen do druhého dne. Aby víno vydrželo pět dní až týden, je dobré pořídit si gumový uzávěr s pumpičkou odsávající vzduch.