„Situace je opravdu kritická, s velkou pravděpodobností neuspokojíme z dvaceti tisíc lidí celou polovinu,“ řekl Blesku starosta Černošic Filip Kořínek a dodal, že už prodloužili začátek úředních hodin na půl sedmé ráno.

Je to katastrofa!

Fronta před úřadem se ovšem tvoří od půl páté. „Lidé čekají na pořadové lístečky, kolem osmé už většinou lístky na ten samý den nejsou,“ potvrdila Blesku pracovnice detašovaného pracoviště v Podskalské ulici v Praze. Obdobná situace je také ve Staré Boleslavi a v Říčanech. „Je to katastrofa, je tady hodně lidí, do poloviny července je to plné. Přednost totiž mají ti, co se objednali přes internet. Teprve mezi nimi je možné brát ostatní,“ potvrdila Blesku úřednice ze Staré Boleslavi.

Jenže na mnohých místech je pořadí přes internet plné. Pak nezbývá nic jiného než se na úřad vypravit zkusit štěstí. „Chtěla jsem si pořadí rezervovat přes internet, ale je to do poloviny srpna obsazené. Čekala jsem ve frontě od čtvrt na sedm ráno,“ řekla Jana Nová, které vyřízení dvou dětských pasů na hradeckém magistrátu zabralo téměř sedm hodin.

Zájem o pasy vzrostl také v Českých Budějovicích. „Od rána do 14:30 hodin jsme odbavili 484 žadatelů o pas. Z toho dvě třetiny jsou rodiče s dětmi. V pondělí to bylo za celý den 685 pasů. Přitom právě tolik žádostí jsme vyřídili za celý prosinec,“ řekla včera mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

V Praze je situace o něco klidnější. „Vyřídili jsme osmdesát žádostí, pracovnice situaci celkem zvládají,“ uvedl Blesku mluvčí úřadu Prahy 7 Martin Vokuš. V Praze 5 se čekací doby pohybovaly od 10 minut do hodiny a na šestce od jedné do tří hodin.

Fotogalerie
2 fotografie