Bude opět hokej hýbat Českem? Záleží samozřejmě na tom, jak se bude svěřencům reprezentačního kouče Aloise Hadamczika dařit na mistrovství světa, které se koná (letos a vlastně i za rok) ve Švédsku a Finsku. Pro jistotu je však dobré znát odpovědi na některé základní otázky. Je totiž dost dobře možné, že se hokej stane brzy jedním z hlavních společenských témat.

Kdo bude obhajovat titul a jak loni skončili Češi?

Mistry světa se loni na Slovensku stali Finové a budou mít možnost titul obhájit titul na domácím ledě. Češi by však rádi medaile také. Bude z toho opět bronz, jako loni a nebo můžeme pomýšlet i na větší úspěchy? To se ukáže během následujících 16 dní. Turnaj startuje v pátek 4. května a vrcholí finálovým soubojem v neděli 20. května.

Kdy hrají Češi letos?

4. 5. (pá) ... Česko - Dánsko (16:15)

5. 5. (so) ... Švédsko - Česko (20:15)

7. 5. (po) ... Česko - Norsko (16:15)

10.5. (čt) ... Česko - Lotyšsko (20:15)

11.5. (pá) ... Itálie - Česko (16:15)

13.5. (ne) ... Rusko - Česko (16:15)

15.5. (út) ... Česko - Německo (16:15)

Po těchto utkáních následují souboje v play-off - pokud se do něj Češi probojují, budou se týkat i naší reprezentace. Čtvrtfinále se hraje ve čtvrtek 17. 5., semifinále a finále o víkendu 19. 5.- 20. 5.

Proč se MS koná dvakrát na stejném místě?

Šampionát se ve Finsku a Švédsku hraje nejen letos, ale i za rok. Češi se představí ve Skupině S (Stockholm), Slováci a další týmy ve skupině H (Helsinky). Semifinále a finále pak tentokrát hostí Helsinky, příští rok ale turnaj vyvrcholí ve švédském Stockholmu. Cílem je zvýšení diváckého zájmu.

Kde je (sakra) Jaromír Jágr? Proč ho nevzali?

Poslední dva roky legendární útočník dotáhl Čechy k medailím. Jenže to působil v Rusku a v době MS měl po sezoně. Teď však stále ještě bojuje se svým týmem Philadelphií Flyers v kanadsko-americké NHL o Stanley Cup a letos zřejmě nepřijede. Reprezentační trenér Hadamczik však ještě nějaké hráče na soupisku dopsat může. Zatim jich má 21, pět dalších míst má volných pro náhradníky - čeká totiž na to, kdo vypadne ze Stanley Cupu. Ve hře jsou třeba Eliáš, Židlický nebo Vrbata.

Proč si následující dva týdny kupovat Blesk?

Po celou dobu mistrovstvím vám bude redaktor Pavel Skořepa přinášet přímo ze Skandinávie aktuální informace, rozhovory s hráči pohledy do zákulisí, či drby z českého týmu.

Hokejový slovníček pro blondýny

Zakázané uvolnění = sex se sousedkou za tím nehledejte. To jen hokejista zahrál puk za branku soupeře ze své poloviny hřiště.

Postavení mimo hru = nejde o erekci v nevhodnou chvíli, ale o situaci, kdy puk přejde do soupeřovy třetiny v době, kdy už tam je útočící hráč.

Naražení zezadu = leckdo by to mohl považovat o sexuální polohu, nicméně v hokeji jde o zakázaný zákrok, kdy hráč zezadu najede do soupeře.

Vysoká hůl = když rozhodčí ukáže vysokou hůl, nehodnotí »vercajk « hráčů. To někdo zahrál hokejkou nad úrovní ramen a zasáhl soupeře.

Oddechový čas = že by pauzička v sexu? Ale kdepak. Každé mužstvo si jednou v zápase může vybrat 30 vteřin na rychlou poradu.

Příliš mnoho hráčů = nebojte, ke skupinovému sexu na ledě nedochází. Jedno z mužstev hrálo ve více lidech, než je povoleno.