Běžná rodina si příští rok na elektřině připlatí o několik stovek navíc. Dokonce navzdory tomu, že většina dodavatelů elektřinu zlevnila. „Ceny elektřiny mírně podraží, a to především kvůli zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje z 419 Kč bez DPH na 583 Kč. Toto zdražení tedy dělá 164 Kč na každou spotřebovanou MWh,“ říká Kateřina Vaňková, jednatelka serveru Srovnejenergie.cz.

Vzhledem k tomu, že běžná domácnost spotřebuje průměrně 2,2 MWh za rok, dělá to na domácnost zhruba 360 korun za rok navíc.

O další zvýšení našich účtů za elektřinu se pokouší i Poslanecká sněmovna. Pokud se jí podaří protlačit svůj daňový balíček, sazby DPH z elektřiny se zvýší na 21 %, což běžné rodině přihodí k ročním nákadům na elektřinu dalších zhruba 200 korun.

Kdyby se jim to nepodařilo, daň z přidané hodnoty z elektřiny klesne z 20 % na 17,5 % a běžná domácnost by v součtu zhruba 250 korun ročně ušetřila. 

Dávejte si pozor na podomní prodejce

Podomní prodejci elektřiny jsou královsky placeni za každou podepsanou smlouvu a neštítí se lidem do očí lhát. Poradíme vám, jak se nenechat napálit.

1) Se změnou ceníků se jako vždy vyrojí i řada podomních prodejců, kteří vám budou mezi dveřmi nalhávat, jak je jejich nabídka výhodná.

Třeba tak, že váš dodavatel končí, že můžete ušetřit desítky tisíc nebo že nabídka, kterou vám přináší, je časově omezená a bude končit za několik málo dní. To všechno jsou většinou lži. Žádný z velkých dodavatelů nezaměstnává podomní prodejce, ani v roce 2013 neskončí, ušetříte pravděpodobně jen pár stokorun a ceníky jsou platné vždy na celý rok.

2) Často po vás budou chtít vidět i vaši poslední fakturu. Neukazujte jim ji. Váš současný dodavatel ji má a nový ji vidět nepotřebuje. Jediné, k čemu je vaše faktura prodejci dobrá, je, že si z ní může opsat vaše identifikační údaje a sepsat s vámi novou smlouvu, aniž byste o tom vůbec věděli!

3) Neštítí se ani okopírovat vaši starou smlouvu, aby si opatřili váš podpis, a sepsání nové smlouvy už nic nebrání.

„Nemůžeme házet všechny podomní prodejce do stejného pytle. Bohužel na

V příštím roce si domácnosti za elektřinu připlatí
Autor: profimedia.cz
první pohled je pro neznalého člověka velmi těžké odlišit odborníka od podvodníka. Doporučujeme věnovat dostatečnou pozornost pročtení předložených dokumentů a srovnání předložené nabídky s ostatními, například na internetu,“ říká Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

4) Pokud vás přece jen nabídka obchodníka zajímá, nechte si od něj předložit ceník, obchodní podmínky i návrh smlouvy a v klidu si je doma prostudujte. Do ukvapeného rozhodnutí vás nikdo nutit nemůže.

Mění se ceny, změňte dodavatele!

Máte drahého, nebo jinak nevýhodného dodavatele? Při změně ceníků máte jedinečnou šanci ho změnit. A to bez poplatků a zbytečných průtahů. Umožňuje vám to zákon. Výpověď musíte podat písemně nejpozději 10 dní před provedením změny ceníku (většinou k 1. 1. 2013) a zhruba stejnou dobu bude potřebovat váš nový dodavatel, aby vás přeregistroval. Na rozhodnutí tak máte už jen pár dní!

Co napsat do výpovědi

Z výpovědi musí být zřejmé, že smlouvu ukončujete z důvodu změny ceny či podmínek. Dále musíte přesně identifikovat sebe jako zákazníka i své odběrné místo. Potřebné údaje byste měli najít na posledním vyúčtování. Pokud termíny nestihnete, můžete změnit dodavatele i jindy. Podle toho, jakou máte s dodavatelem smlouvu, vám ale výpověď vůbec nemusí přijmout, může vám naúčtovat elektřinu, kterou byste do konce smlouvy odebrali, nebo za odstoupení od smlouvy připočíst poplatek i několik tisíc korun.

Vysvětlivky k tabulkám v galerii

* produkty na dobu určitou nebo jinak omezená nabídka, započítány všechny složky ceny

** společnost tarif Standard aktuálně nenabízí, pro srovnání použit podobný tarif Energie domů

Fotogalerie
9 fotografií