Orava krásná i drsná

Z hlediska přírodních krás má Orava téměř vše. Malá Fatra, Chočské vrchy a zejména Západní Tatry - Roháče jsou rájem pro pěší turisty a cyklisty. Milovníci pěší turistiky si v létě oblíbili zejména túry v Roháčích a přechod hřebene Západních Tater. K turistickým lahůdkám patří také procházky v okolí Oravice, výstupy na Babí horu nebo Veľký Choč. Hraniční bod v katastrálním území obce Oravská Polhora je nejsevernějším bodem Slovenska. Osu regionu tvoří řeka Orava.

Orava je bohatá také na architektonické památky, které najdete téměř v každé obci. Nejcennější je Oravský hrad, který se tyčí na skále nad řekou Oravou. V několika oravských obcích se dodnes nacházejí památky lidové architektury, z nichž nejcennější jsou památková rezervace lidové architektury v Podbielu a skanzen v Zuberci. Nejvýznamnějšími představiteli sakrální architektury jsou dřevěné kostely v Tvrdošíně, Leštinách a Istebně. Nejlepším místem pro rekreaci u vody je Oravská přehrada.

Kam zamířit?

Oravský hrad:  Oravský hrad, který je jedním z největších hradů ve střední Evropě. Nabízí impozantní výhled na okolní krajinu.

Oravská přehrada: Toto je ideální místo pro vodní aktivity, jako je plavba na vodním skútru, rybaření nebo koupání. Za časů Československa byla oblíbeným cílem letních dovolených, „slovenské moře“.

Muzeum oravské vesnice: Muzeum v Zuberci vás provede historií a kulturou Oravy. Můžete zde vidět tradiční dřevěné domy a řemeslné práce.

Oravské Beskydy: Jsou protkané sítí turistických stezek a nabízejí úžasnou přírodu. Pokud už jste české hory procestovali křížem krážem, tady na vás čekají nové výzvy.

Cyklisté si přijdou na své

Pokud jedete na Oravu, přibalte i kola. Cyklostezky jsou tu opravdu kvalitní, dlouhé, vedou krásnou přírodou a do Polska, co by kamenem dohodil. Navíc si tady kola můžete samozřejmě i zapůjčit, včetně elektrokol, která přijdou v kopcovitém terénu vhod.

Oravská magistrála: Tato známá cyklostezka vede kolem Oravské přehrady a Oravského hradu. Nabízí krásné výhledy na hrad a je vhodná pro cyklisty všech úrovní.

Cyklostezka okolo Oravské přehrady: Tato cesta je ideální pro rodiny a rekreační cyklisty. Nabízí klidné prostředí a malebné výhledy na přehradu.

Oravské Beskydy: Pro zkušenější cyklisty jsou k dispozici náročnější trasy v Oravských Beskydech. Tyto trasy vám poskytnou adrenalinový zážitek a krásné panoramatické výhledy.