Kromě množství tuku a svalů v těle vám ukážou například i kolik vody v sobě máte, kolik váží vaše kosti, řeknou vám vaše BMI, metabolický věk či stav tělesné zdatnosti aj. Řeč je o vahách pracujících na principu bio-elektrické impedance čili měření odporu těla vůči střídavému elektrickému proudu. Není však třeba se bát. Vyšetření je zcela bezpečné a navíc – v rukách odborníků může vést i k vynikajícím výsledkům. Své o tom ví i 57letá Jana.

Žaludek jako palačinka

Když se v roce 2013 vyšplhala její tělesná hmotnost na 112 kilogramů, což při výšce 165 centimetrů znamenalo obezitu třetího stupně, rozhodla se řešit svůj problém s odborníky. Obrátila se proto na pražskou OB Kliniku, kde na podzim téhož roku podstoupila plikaci žaludku – laparoskopicky prováděnou operaci, při níž je zmenšen objem žaludku. Stěna žaludku se v podstatě „sbalí dovnitř“, takže žaludek jako orgán zůstane nedotčen a může se kdykoliv znovu „rozvinout“ do své původní velikosti.

50 kilo dolů

Rok a půl po operaci jsem se pravidelně každý týden ve stejný den a ve stejnou dobu vážila,“ vzpomíná dnes Jana. „Vše jsem poctivě zapisovala do brožury, kterou jsem v OB Klinice dostala, a kromě toho jsem dojížděla na kontroly na oddělení chirurgie a na internu, kde mě též pravidelně vážili,“ popisuje.

Podle zjištěných hodnot jí lékaři vždy doporučili, kde a v čem by měla ubrat a kde naopak přidat, aby vše bylo, jak má být.

Každé snížení hmotnosti a pochvaly od lékařů mě motivovaly k tomu, abych nepolevovala a pokračovala dál. Po každé takové kontrole jsem si vždy udělala radost a koupila si nějaký pěkný kousek oblečení pro ,hubeňoury‘,“ usmívá se. Po operaci zhubla do roka 41 kilogramů, nejvíce se jí podařilo shodit téměř 50 kilogramů. „Nyní si udržuji váhu cca mínus 35 kilo,“ dodává.

Ubývají svaly nebo tuk?

To, že pravidelné vážení výrazně pomáhá při snižování tělesné váhy, potvrzuje i primářka OB Kliniky a zástupkyně přednosty MUDr. Petra Šrámková. „Je obecně známé, že jakákoliv monitorace – například tlaku nebo glykémie – vede ke zlepšení výsledků,“ říká.

Bioimpedanční váha Tanita může díky svým možnostem změřit velmi přesně a rychle tělesné složení. Ukáže nám, zda pacient opravdu hubne v tukové tkáni, a nikoliv ve svalech nebo mu naopak svaly dorůstají,“ popisuje.

Model Tanita GMON 1000PRO, kterou máme k dispozici, nám ukáže i množství viscerálního (vnitřního) tuku. Ukáže nám také, zda je tělo dostatečně hydratováno nebo že máme pacienta vést ke zlepšení pitného režimu. Nejdůležitější jsou pak pro nás ukazatele celková tělesná hmotnost, množství tělesného tuku v procentech, množství viscerálního tuku a podíl vody,“ uzavírá.

Změření na této speciální váze nyní nabízí OB Klinika zdarma všem novým klientům, jejichž BMI přesáhlo hodnotu 30 a kteří si nyní domluví vstupní konzultaci s jejich internistou či obezitologem. Více informací najdou zájemci na webu kliniky.