Přestože si většina z nás neumí představit oslavu bez bublinek, jen málokdo ví, jak se sekt nebo třeba prosecco správně skladuje a podává. Přinášíme hned několik tipů, díky kterým dostane váš letošní přípitek úplně jiný rozměr! Na závěr přinášíme tipy, z jakých šumivých vín můžete vybírat.

Dejte šumivému vínu na čas

K přípravě silvestrovských pochutin v podobě chlebíčků, jednohubek a chutného slaného pečiva nezapomeňte i na šumivý přípitek, který stejně potřebuje vaši péči a pozornost. Ať už bude vaší letošní volbou sekt, italské prosecco anebo španělská cava, rozhodně jejich čas na vychlazení nepodceňujte.

„Lahev dejte do lednice ideálně den předem a najděte ji takové místo, aby nedocházelo k velkému otřesu během otevírání a zavírání dveří. Snažte se, aby bylo šumivé víno včasně vychlazeno, protože by bylo velkou chybou vkládat jej na poslední chvíli do mrazáku. Mohlo by totiž utrpět šok, který by se mohl neblaze projevit na jeho chuti. Pokud je vaše lednička přeplněna jídlem, zkuste lahev nechat v místnosti, kde panují chladnější teploty. Nechte ji odpočívat na temném místě a podávejte při teplotě mezi 4 a 6 °C,“ radí hlavní sommelierka skupiny BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.

Otevírání láhve bez doprovodu exploze

Každý z nás jednou zažil situaci, kdy se při otevření šumivého vína proletěla zátka po celém pokoji, nad hlavami všech pozvaných přátel, rodinných příslušníků a sousedů. Aby toho nebylo málo, skoro celý obsah láhve explodoval. Pakliže přemýšlíte nad tím, jak této situaci letos předejít a nikoho korkem neohrozit, měli byste šumivé víno nechat odpočívat na správném místě a při správné teplotě.

„Nejprve odstraňte horní část kapsle na hrdle láhve a otočením očka uvolněte drátěnou sponu - agrafu. Láhev by měla být nakloněna pod úhlem 45 stupňů. Uchopte korkovou zátku společně s agrafou a pomalinku otáčejte jedním směrem, než se korek uvolní. Otáčejte lahví, nikoliv korkem,“ radí sommelierka.

Správná sklenice naplněná do poloviny

Druhů sklenic existuje nepřeberné množství, a pakliže si říkáte, že je přeci jedno, kterou vyberete, věřte, že opak je pravdou. V minulosti se šumivá vína pila vždy ze širokých sklenic typu miska nebo ze štíhlých sklenic nazývaných „flétna“, v posledních letech se do popředí dostávají širší sklenky tvarem podobné květu tulipánu. V nich se totiž lépe rozvine aroma sektu, které pomalu stoupá úzkým hrdlem ven. Můžeme se setkat s tím, že některé sklenky mají laserem narušené dno. To umocňuje jemné řetízkování bublinek až na hladinu sektu.

Mimořádný přípitek

Pro milovníky klasiky

Bohemia Sekt Prestige Chardonnay vás vedle šťavnaté, medově hebké chuti překvapí svou zlatavě žlutou barvou a jemným perlením, které tvoří po obvodu hladiny bohatou korunu. Prodává Osobnivinoteka.cz, 239 Kč

Bez prosecca ani ránu

Prosecco di Valdobbiadene DOCG Brut

Nejznámější šumivé víno z Itálie - Prosecco pochází z kopcovité oblasti v obci Valdobbiadene v regionu Veneto. Víno má slámově žlutou barvu, ve vůni naleznete zelené jablko a hrušku.

Prodává 1er.cz, 400 Kč

Španělský temperament

Cava Anna de Codorníu Blanc de Blancs Reserva brut

Moderní šumivé víno brilantní zlaté barvy se zelenými odlesky. Tato španělská Cava má díky 15 měsícům kvašení v lahvi (kategorie Reserva) krásně perzistentní perlení. Na nose vyniknou citrusy, tropické plody a briošky.

Prodává 1er.cz, 465 Kč

Pro ty, kdo ocení kvalitu

Champagne Cuvée Brut

Patří mezi jedno z nejoceňovanějších šampaňských na světě. Mimořádně suché, plné šumivé víno aromatické chuti se hodí k mnoha výjimečným příležitostem. Jeho vynikající lehká a svěží ovocná chuť je dána optimální kombinací tří odrůd (Pinot Noir, Chardonnay a Meunier). 

Prodává 1er.cz, 1125 Kč