Víte, že…

v roce 2016 se do Česka dovezlo 2,5 milionu lahví prosecca, v roce 2021 už počet přesáhl 8,7 milionu, což představuje nárůst o 250 %.?

Co je prosecco

Prosecco je šumivé víno, které lze vyrábět výhradně v severní Itálii z hroznů odrůdy Glera.

Nejkvalitnější pocházejí z provincie Treviso, na kopcích mezi městy Valdobbiadene a Conegliano, které nabízejí pro pěstování hroznů ideální podmínky.

Jak vybrat prosecco

Nevíte, po které láhvi v obchodě sáhnout? Vybírat můžete podle kvality, obsahu cukru nebo množství bublinek.

*Chcete kvalitní prosecco? Tak se podívejte na zadní etiketu na lahvi a hledejte zkratku DOC nebo DOCG (to je italská stupnice hodnocení kvality vín. Nejvyšším stupněm kvality je přitom DOCG.

* Máte rádi suchá šumivá vína? Pak sáhněte po láhvi označené jako Extra brut. Co se týče obsahu cukru pak následuje Brut, Extra Dry a nejvyšší obsah cukru má Dry.

*Prosecco si můžete vybrat i podle množství bublinek. Ty vznikají při procesu kvašení a podle jejich množství (resp. množství CO2) se prosecco dělí na:

- Spumante (šumivé víno) – obsahuje nejvíce CO2, při nalévání se ve sklenici tvoří bohatá pěna s mnoha malými bublinkami, které dlouho vydrží

- Frizzante (jemně perlivé víno) – obsahuje méně bublinek, které jsou však o něco větší než u spumante

 

Míchejte a vychutnávejte

Broskvové Bellini

Potřebujete: 2 broskve, ledová tříšť, prosecco

Postup: Broskve oloupejte a s trochou ledu rozmixujte na hladké pyré. Sklenici »šampusku« naplňte do čtvrtiny broskvovým pyré a dolijte proseccem.

Jahodová tříšť

Potřebujete: 1,5 dcl prosecca, 1 hrnek mražených jahod, 1 hrnek ledu, 0,2 dcl citronové šťávy, ¼ hrnku cukru (nejlépe třtinový)

Postup: Do mixéru přidejte citronovou šťávou, cukr a mixujte. Poté vložíte jahody a led. Ještě jednou směs promixujte. Připravenou tříšť nalijte do skleniček, přidejte prosecco a promíchejte. Na závěr ozdobte čerstvou jahodou.

Havajská  mimosa

Potřebujete: 1 dcl prosecca, 0,5 dcl kokosového sirupu, 1 dcl ananasové šťávy, plátek ananasu

Postup: Do skleničky nalijte sirup, šťávu a na závěr přidejte prosecco. Hotový drink můžete ozdobit plátkem ananasu.

Osvěžující zmrzlinový koktejl

Potřebujete: 1 dcl prosecca,1 kopeček pomerančové zmrzliny, 1 kopeček vanilkové zmrzliny, mátu a pomerančovou kůru na ozdobu

Postup: Do skleničky přidejte kopeček vanilkové a pomerančové zmrzliny a zalijte proseccem. Ozdobte pomerančovou kůrou a mátou.

Foto: Mionetto Prosecco, scom