Víte, že…
v roce 2016 se do Česka dovezlo 2,5 milionu lahví prosecca, v roce 2021 už počet přesáhl 8,7 milionu, což představuje nárůst o 250 %.?
Co je prosecco
Prosecco je šumivé víno, které lze vyrábět výhradně v severní Itálii z hroznů odrůdy Glera.
Nejkvalitnější pocházejí z provincie Treviso, na kopcích mezi městy Valdobbiadene a Conegliano, které nabízejí pro pěstování hroznů ideální podmínky.
Jak vybrat prosecco
Nevíte, po které láhvi v obchodě sáhnout? Vybírat můžete podle kvality, obsahu cukru nebo množství bublinek.
*Chcete kvalitní prosecco? Tak se podívejte na zadní etiketu na lahvi a hledejte zkratku DOC nebo DOCG (to je italská stupnice hodnocení kvality vín. Nejvyšším stupněm kvality je přitom DOCG.
* Máte rádi suchá šumivá vína? Pak sáhněte po láhvi označené jako Extra brut. Co se týče obsahu cukru pak následuje Brut, Extra Dry a nejvyšší obsah cukru má Dry.
*Prosecco si můžete vybrat i podle množství bublinek. Ty vznikají při procesu kvašení a podle jejich množství (resp. množství CO2) se prosecco dělí na:
- Spumante (šumivé víno) – obsahuje nejvíce CO2, při nalévání se ve sklenici tvoří bohatá pěna s mnoha malými bublinkami, které dlouho vydrží
- Frizzante (jemně perlivé víno) – obsahuje méně bublinek, které jsou však o něco větší než u spumante
Míchejte a vychutnávejte
Potřebujete: 2 broskve, ledová tříšť, prosecco
Postup: Broskve oloupejte a s trochou ledu rozmixujte na hladké pyré. Sklenici »šampusku« naplňte do čtvrtiny broskvovým pyré a dolijte proseccem.
Potřebujete: 1,5 dcl prosecca, 1 hrnek mražených jahod, 1 hrnek ledu, 0,2 dcl citronové šťávy, ¼ hrnku cukru (nejlépe třtinový)
Postup: Do mixéru přidejte citronovou šťávou, cukr a mixujte. Poté vložíte jahody a led. Ještě jednou směs promixujte. Připravenou tříšť nalijte do skleniček, přidejte prosecco a promíchejte. Na závěr ozdobte čerstvou jahodou.
Potřebujete: 1 dcl prosecca, 0,5 dcl kokosového sirupu, 1 dcl ananasové šťávy, plátek ananasu
Postup: Do skleničky nalijte sirup, šťávu a na závěr přidejte prosecco. Hotový drink můžete ozdobit plátkem ananasu.
Potřebujete: 1 dcl prosecca,1 kopeček pomerančové zmrzliny, 1 kopeček vanilkové zmrzliny, mátu a pomerančovou kůru na ozdobu
Postup: Do skleničky přidejte kopeček vanilkové a pomerančové zmrzliny a zalijte proseccem. Ozdobte pomerančovou kůrou a mátou.
Foto: Mionetto Prosecco, scom