Hamburger z Mongolska
Věděli jste, že ačkoliv je hamburger spojený především s americkým jídelníčkem, v USA vlastně nevznikl? Historie hamburgeru sahá až do 13. století. Mongolští válečníci tehdy umisťovali kousky hovězího masa pod sedla koní, aby bylo maso jemnější. Vznikl tak tatarský biftek, který se dostal až do Evropy.
Myšlenka ohřát plátek mletého masa vzešla v Hamburku, odkud se skrze přistěhovalce rozšířila až do Ameriky. Tam bylo maso nejprve podáváno jako steak, ke kterému se poté přidala i houska. A tak získal hamburger svou nynější podobu, pro kterou si ho zamilovala řada lidí. Hamburgerem proto potěšíte i své přátele. K jeho přípravě vám skvěle poslouží keramický gril Big Green Egg.
Jedlý květ bodláku

Květy bodláku jsou oblíbenou pochoutkou. Nevěříte? Jsou to přece artyčoky! Zkuste k nim přidat třeba bylinkový olej, dip nebo omáčku. Vytvoříte tak dokonalé menu. Při přípravě na kamado grilu navíc artyčoky získají delikátní chuť. A vy si je zamilujete už na první kousnutí.
Červené zlato
Nejdražším kořením světa je šafrán. Vyrábí se z dlouhých čnělek šafránového krokusu. Možná vás překvapí, že na jeden gram šafránu je zapotřebí asi sto padesát kusů těchto rostlin, které se sklízí ručně. Právě proto je šafránové koření opravdu exkluzivní. I pár snítek šafránu ale dodá perfektní chuť, barvu i aroma každému jídlu. Ochutit jím můžete například tradiční paellu.
Italské carpaccio
Pravé carpaccio je vytvořené z tenkých plátků syrového hovězího masa. Poprvé ho připravil Giuseppe Cipriani, tehdejší majitel jednoho z italských barů, benátské hraběnce. Amalia Nani Mocenigo byla chudokrevná, a proto jí doporučili jíst syrové červené maso. A jak získalo carpaccio své jméno? Cipriani ho pojmenoval po malíři Vittore Carpacciovi, který na svých obrazech používal sytě červené barvy.
Dnes je carpaccio oblíbeným jídlem, které lze připravit hned na několik způsobů. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, zkuste ho na venkovním grilu například vyudit.
Královská pizza
Dříve byla pizza oblíbená především u chudších občanů. To se změnilo, když ji neapolský kuchař Raffaele Esposito připravil pro italského krále a jeho manželku Margheritu. Speciálně pro tuto příležitost vytvořil pizzu v barvách italské vlajky. Skládala se z rajčatové omáčky, mozzarelly a bazalky. Pizzu si královna zamilovala, a tak se stal pokrm oblíbenou součástí jídelníčku nejen v Itálii. Křupavou pizzu si proto můžete připravit i vy. Stačí vám k tomu keramický gril s pečicím kamenem.

Už zbývá jen pár drobností
Zajímavosti ze světa gastronomie už víte a k přípravě skvělé večeře už vám chybí jen kvalitní keramický gril? Obraťte se na vybrané prodejce kamado grilu Big Green Egg, kteří vám s výběrem rádi pomohou.