Video
Video se připravuje ...

 Státní zdravotní ústav

Antibiotika (ATB) jsou léky na infekce bakteriálního původu. My máme v těle nejen bakterie škodlivé, ale i prospěšné. Jen ve střevě jich sídlí několik desítek bilionů, vytvářejí střevní mikroflóru, která má pro nás velký význam. Avšak když nám lékař předepíše ATB, má to na ni negativní vliv.

„Čím dál více poznáváme, jak je pro nás přirozená mikroflóra důležitá. Její porušení, k němuž dochází v souvislosti s léčbou antibiotiky, může vést i k závažným infekcím, jako jsou střevní infekce vyvolané klostridiemi či infekce vyvolané kvasinkami. Dalším problémem je, že každé užívání antibiotik zvyšuje odolnost bakterií a šíření tzv. rezistentních kmenů v populaci, na něž antibiotika přestávají fungovat,“ vysvětluje MUDr. Milan Trojánek, PhD. z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a FN Bulovka.

Autor: Státní zdravotní ústav

Pomohou probiotika?

Některá probiotika mohou částečně snížit riziko trávicích obtíží po užívání ATB. Ale…

„Mikroflóra lidského střeva je pestrá. Obsahuje ohromné množství různých druhů bakterií, které se dokonce navzájem potřebují. V probioticích jich ale bývá málo, proto přirozenou mikroflóru nezachrání.“

Další nežádoucí účinky ATB

U ATB dochází poměrně často k alergickým nebo tzv. polékovým reakcím. Řada pacientů uvádí, že má po jejich užití trávicí obtíže. Některé bohužel mohou ohrožovat na životě. Pokud se vám něco nezdá, ihned kontaktujte lékaře.

Jedno z nejšetrnějších ATB? Budete překvapeni

V posledních letech pacienti často uváděli alergii na penicilin. Nicméně tento typ „alergie“ je výrazně nadhodnocen.

„Vědci z Harvardovy univerzity prokázali, že více jak 90 % pacientů, kteří uvádí, že měli vyrážku po penicilinu, ho budou tolerovat. Navíc se jedná o účinné a velmi šetrné antibiotikum,“ dodává M. Trojánek.

Mohu se nějak vyhnout nežádoucím účinkům?

Vždy je třeba zvážit, zda pro vás budou ATB přínosná, nebo spíše hrozí rizika. Jako pacienti bychom neměli na předepsání antibiotik naléhat a případně vše řádně konzultovat s lékařem.

Více na www.antibiotickarezistence.cz. Realizátorem projektu Prevence antibiotické rezistence je Státní zdravotní ústav. Projekt Prevence antibiotické rezistence (ZD-PDP2-001) byl podpořen grantem z Fondů EHP 2014–2021 z programu Zdraví. www.eeagrants.cz.