„Náš soused do časných ranních hodin sleduje sportovní přenosy a velmi emotivně je prožívá. Bohužel, jeho obývák sousedí s naší ložnicí, a jelikož bydlíme ve starém cihlovém domě, hluk k nám doléhá ve dne i v noci a pořádně se nevyspíme. Zkoušeli jsme se po dobrém domluvit, soused není zlý, ale emoce zjevně zkrotit nedokáže,“ svěřila se se svými zkušenostmi paní Mirka.

Co by jí poradili odborníci?

Špatná akustika je skutečně velkým problémem staré zástavby – ať už cihlových domů nebo paneláků. V bytech se rozléhají hlasy ze sousedních bytů, hluk z domácích spotřebičů, ale také zvuky ze stoupaček nebo výtahových šachet. Bytové jednotky ve starých zástavbách oddělují zpravidla 15 cm silné cihlové příčky, výjimkou ale nejsou ještě tenčí mezibytové stěny z cihel postavených na štorc o tloušťce 7 centimetrů. A lépe na tom nebývají ani novostavby, neboť platné stavební normy jsou vcelku mírné. Současná norma pro bydlení hovoří o tom, že dělící konstrukce musí mít schopnost nepropustit hluk o intenzitě minimálně 53 dB. Pokud si však představíte, že běžný hovor dosahuje hodnot cca 50 - 60 dB, není těžké odhadnout, že stěna splňující normu nás před slabšími zvuky ochrání, už ale ne před rámusem hlučnějších spotřebičů, hlasitěji puštěnou televizí, nemluvě o večírku družného souseda. Okolní hluk nás může trápit zejména v noci, kdy se ztiší zvuky v pozadí, a vůči okolnímu hluku jsme nejzranitelnější.

Jak potvrzuje zkušenost paní Mirky, domluvy na hlučné sousedy příliš neplatí. Každý se ve svém království cítíme pánem a nechceme být omezováni. Když se vám za zdmi usadí temperamentní sportovní fanoušek, může se poklidné bydlení rázem proměnit v peklo. A tak se jediným spolehlivým a definitivním řešením jeví stavební úpravy.

Co přesně to obnáší?

Ke stávající mezibytové příčce se namontuje tzv. předsazená stěna z akustických, sádrokartonových desek. Vzduchovou neprůzvučnost stěny dokážou zlepšit až o desítky decibel. Díky principu suché výstavby se mohou nainstalovat i za plného provozu domácnosti a vůbec nejde o časově ani finančně náročné změny. Navíc, pokud vašeho souseda trápí hluk a ztráta soukromí stejně jako vás, můžete se o náklady na realizaci podělit.

Na trhu je k dostání celá řada akustických desek, jednotlivé výrobky se liší hodnotami vzduchové neprůzvučnosti a samozřejmě i cenou. „Doporučil bych všem zákazníkům z řad firem i laické veřejnosti seznámit se s naším akustickým katalogem. Jedná se o srozumitelnou příručku, která je zasvětí do problematiky, zároveň přináší praktický přehled o výkonu dostupných akustických desek,“ vysvětluje Miroslav Nyč ze společnosti KNAUF, která je lídrem ve výrobě sádrokartonových produktů a systémů.

Problém paní Mirky se dá např. řešit montáží předsazené stěny z modrých akustických desek BLUE AKUSTIK, které jsou v sortimentu firmy KNAUF úplnou novinkou a v některých konstrukcích dosahují hlukového útlumu až 73 dB. Na původní stěnu se nejprve nainstaluje konstrukce z profilů, která se vyplní minerální izolací. Teprve poté se montují modré desky. Sádrokarton společně s profily a minerální izolací představuje pružnou konstrukci, která funguje podobně jako tlumiče u aut – akustickou energii pohltí, resp. vybije v neznatelných kmitech. Pro představu, běžná pórobetonová příčka o tloušťce 17,5 cm absorbuje pouhých cca 38 dB zvuku. Pokud předsadíte původní zeď příčkou z modrých desek o tloušťce 6,5 cm, zlepšíte neprůzvučnost původní stěny až o cca 20 dB. Přidáním ještě jedné vrstvy modré desky zlepšíte zvukovou neprůzvučnost o dalších pár dB.

Vždy je prostě nutné důkladně promyslet, jakého akustického útlumu chceme dosáhnout a brát při plánování ohledy i na druhé. Naše supermoderní domácí kino s hlasitostí přes 80 dB může být pro naše sousedy stejně neskousnutelné jako jeho občasné brnkání na kytaru. A pak stojí na zvážení, zda by stěny ve vašem obýváku neměly být odhlučněny pomocí akustických desek se špičkovými parametry, jako např. Knauf Silentboard s útlumem až 76 dB nebo Knauf Diamant s útlumem až 74 dB. Každý z nás má prostě jinak hlučný životní styl, různě hlasité koníčky a každý z nás má uši nastavené na jiné volume. A tomu by měly odpovídat akustické vlastnosti stěn v našem domácím království.

www.zesilteticho.cz