Video
Video se připravuje ...

 SZÚ

Se snížením účinků antibiotik neboli antibiotickou rezistencí, se potýkáme už řadu let. Nyní ale odborníci bijí na poplach. Pokud nebudeme s antibiotiky zacházet s respektem, bakterie budou vůči nim imunní. Proto v řadě zemí na celém světě vznikají programy, které se snaží kolem antibiotik šířit osvětu.

„Ztráta léčivých účinků antibiotik může vést k vyššímu počtu úmrtí než rakovina. Už nyní v ČR umírá více lidí na infekce vyvolané rezistentními bakteriemi než na dopravní nehody. To je fakt, o němž málokdo ví. Je tedy velmi důležité, aby se informace o antibiotické rezistenci dostaly mezi lidi dřív, než bude pozdě. Ukazuje se, že v zemích, v nichž proběhly osvětové programy, klesla dlouhodobě spotřeba antibiotik, což je jeden ze základních předpokladů zachování jejich léčivých účinků,“ zmiňuje MUDr. Milan Trojánek, Ph.D. z Kliniky infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka.

Autor: SZÚ

Pojďme si uvést zkreslené informace na pravou míru:

OMYL č. 1: Vůči antibiotikům jsou odolní jednotlivci, ne bakterie

Jedná se snad o nejčastější chybné tvrzení, které kdy o antibiotické rezistenci kolovalo. Ale není to člověk nebo zvíře, kdo si vypěstuje na antibiotika odolnost. Jsou to bakterie, které si ji dokonce mohou mezi sebou předávat. Je to zcela logické, protože antibiotika využíváme k zabíjení bakterií, což de facto nesouvisí s odolností našeho organismu na tento typ léků.

OMYL č. 2: Antibiotika téměř neužívám, proto nedostanu infekci způsobenou rezistentními bakteriemi

Je pravda, že existuje o něco vyšší pravděpodobnost, že se nakazíte bakteriemi odolnými na ATB, pokud je užíváte často. Nicméně tento typ infekce může postihnout i člověka, který ještě ATB nikdy nebral. Odolné bakterie nerozlišují, do jakého těla vstoupí.

OMYL č. 3: Antibiotika léčí všechny typy infekcí

ATB jsou vhodná pouze k léčbě bakteriálních infekcí. Jiné infekce např. způsobené viry nebo houbami na léčbu pomocí ATB nebudou vůbec reagovat. A to je právě důvod, proč vám je lékař nepředepíše na běžné nachlazení, chřipku, bronchitidu apod. Nesprávným užíváním ATB se vytrácí jejich účinnost a vzniká negativní fenomén antibiotická rezistence.

OMYL č. 4: Pokud jedno antibiotikum nezabere, zabere další

Bohužel existují tzv. multirezistentní kmeny bakterií, které jsou odolné vůči mnoha ATB. V některých případech žádná nepomohou.

„Bohužel mnohdy ta takzvaná záložní antibiotika jsou méně účinná než ta původní, na která se vyvinula rezistence. Snahou je vyvinout nové léčebné postupy, které by mohly poskytnout alternativu za antibiotika. Jedná se ale o finančně náročný a dlouholetý proces, protože nové léky musí projít mnoha bezpečnostními zkouškami a musí se samozřejmě prokázat jejich účinnost. Proto se musíme snažit zachovat léčivé účinky antibiotik naším odpovědným přístupem. To znamená užívat je pouze na doporučení od lékaře a to tak, jak nám předepíše,“ doplňuje M. Trojánek.

Více na www.antibiotickarezistence.cz. Realizátorem projektu Prevence antibiotické rezistence je Státní zdravotní ústav. Projekt Prevence antibiotické rezistence (ZD-PDP2-001) byl podpořen grantem z Fondů EHP 2014–2021 z programu Zdraví. www.eeagrants.cz.