Antibiotika jsou určena k léčbě infekcí bakteriálního původu. Ne vždy je jejich indikace nutná, pokaždé by o ní měl rozhodnout lékař.

„Věřte svému lékaři, který posoudí, zda antibiotika potřebujete. Pokud vám je předepíše, berte je dle instrukcí. Když se váš stav změní, proberte to s ním. Neužívejte je bez předchozí konzultace s lékařem,“ radí doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika.

Video
Video se připravuje ...

 Státní zdravotní ústav

Na co myslet, když užíváte antibiotika?

1. Zapomeňte na alkohol

Alkohol může spouštět vedlejší účinky některých antibiotik. Může také odvodňovat a narušit spánek, který je důležitý obzvlášť v boji s infekcí, protože posiluje organismus.

2. Po užití ATB se objevila vyrážka

Vždy informujte svého lékaře o případné alergii na ATB. Pokud se u vás objeví kopřivka, svědění nebo zarudnutí kůže, může se jednat o alergickou reakci. Léčbu je nutné upravit.

3. Pozor na zažívací obtíže

Někdy může užívání ATB vyvolat střevní obtíže s průjmem. Pokud by přetrvávaly i po skončení léčby ATB nebo byly velmi výrazné, informujte lékaře.

4. Pokud jste zapomněli, dvojitá dávka předchozí výpadek nedožene

Jestliže vynecháte jednu dávku, další neznásobujte, ale vezměte si ji co nejdříve. Poté pokračujte v podávání jednotlivých dávek v bezpečných intervalech dle doporučení lékaře.

Autor: Shutterstock

5. Pozor na interakci s jinými přípravky

Užíváte-li jiné léky či doplňky, vždy o tom lékaře informujte. Některé přípravky není vhodné vzájemně kombinovat. Zeptejte se, zda je bezpečné užívat je spolu s ATB.

6. Nechoďte příliš na slunce

Některá ATB mohou zvýšit citlivost na světlo. Použijte raději opalovací krém a zahalte pokožku.

7. Nezapomínejte doplňovat tekutiny

Zvyšte příjem tekutin, což urychlí léčbu a sníží riziko nežádoucích účinků. Ideální je voda, bylinkový čaj a vývar.

8. Někdy prospěje i trocha pohybu

Pokud máte sílu, běžte se chvíli zlehka projít. Když ne, buďte doma. Jen samotné užívání ATB představuje pro organismus pořádnou zátěž.

Autor: Shutterstock

Více na www.antibiotickarezistence.cz. Realizátorem projektu Prevence antibiotické rezistence je Státní zdravotní ústav. Projekt Prevence antibiotické rezistence (ZD-PDP2-001) byl podpořen grantem z Fondů EHP 2014–2021 z programu Zdraví. www.eeagrants.cz.