Vaříme s kozím sýrem: Šakšuka i kari....

/
  • Zaexperimentujete si?
    Zaexperimentujete si? (profimedia)
    29. října 2021 ● 08:00

    Kozí sýra sice nechutnají úplně každému,ale mají potenciál udělat z obyčejného jídla gurmánskou pochoutku. Proto se vyplatí je vyzkoušet... možná pak změníte názor.

  • 1.

    Shakshuka

    Shakshuka (čti ) je tradiční snídaňový pokrm pocházející ze severní Afriky, který má své pevné místo na stolech také v arabských zemích. Ani v Česku už se nejedná o neznámé jídlo a stává se populární volbou pro nedělní brunch. Jestli i vás okouzlila exotická shakshuka, můžete si ji ozvláštnit kozím sýrem, který jí dodává nový rozměr.

     

    Ingredience:

    1 balíček kozího sýru 

    1 menší lilek

    1 červená paprika

    1 plechovka loupaných rajčat

    1 středně velká cibule

    4 stroužky česneku

    4 vejce

    olivový olej

    hrstka hladkolisté petržele

    hrstka lístků koriandru

    2 lžičky sladké papriky

    1 lžička mletého římského kmínu

    1 lžička mletého kmínu

    špetka chilli

    sůl, pepř

     

    Postup: Lilek, papriku i cibuli si nakrájejte na drobné čtverečky. Ve silnostěnné pánvi rozehřejte olivový olej, prolistujte česnek a nechte pár vteřin rozvonět. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, nechte zezlátnout, vsypte koření, sůl, pepř a orestujte.

     

    Po dvou minutách přidejte rajčata a nechte vše asi 5 minut probublávat. Následně ve čtvrtinách směsi vytvořte důlek pomocí sběračky, do kterého vyklepnete vejce. Na vrch dejte pokrájený nebo rozdrobený kozí sýr, přiklopte pokličkou a vařte 5–8 minut, dokud nebudou vejce udělaná tak, jak je máte rádi.

     

    Uvařenou shakshuku posypejte nasekanými bylinkami a dochuťte čerstvě namletou solí a pepřem

  • 2.

    Kešu kari s kozím halloumi

     

    Ingredience:

    2 balení kozího sýru na gril Bon Lait

    2 lžíce olivového oleje

    1 žlutá cibule

    2 stroužky česneku

    půl palce zázvoru

    3 lžíce červené kari pasty

    2 malé cuketky

    120g kešu oříšků 200g rajčatové passaty

    400g kokosového mléka

    1 limetka

    na ozdobu: čerstvý koriandr, pražené kešu oříšky

     

    Postup: Nejprve si na jedné lžíci olivového oleje osmažte na kostičky nakrájený kozí sýr na gril. Až bude zlatý a křupavý, dejte jej stranou na talířek s ubrouskem k odsátí zbytku tuku.

     

    Na pánev dejte zbylou lžíci olivového oleje, cibuli nakrájenou nadrobno, prolisovaný česnek a nastrouhaný očištěný zázvor. Vše restujte, dokud cibule nezesklovatí, neměla by mít ještě hnědou barvu. Poté přimíchejte kari pastu a přisypejte cukety nakrájené na tenká půlkolečka. Vše společně restujte zhruba 5 minut za občasného míchání.

     

    Mezitím si připravte v mixéru omáčku. Rozmixujte společně kešu oříšky s rajčatovou passatou, následně přilijte kokosové mléko, dokud nevznikne hladká jednotná omáčka.

     

    Kešu omáčku přidejte do pánve, zasypejte kostkami sýru a společně vše 5minut provařte na mírném ohni.

     

    Kari dochuťte šťávou z limety a podávejte s basmati rýží nebo quinoou. Na talíři vše dozdobte nasekaným koriandrem a praženými kešu oříšky

    Recepty Bon Lait

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy