Vaříme s kozím sýrem: Šakšuka i kari....
-
Zaexperimentujete si?
Kozí sýra sice nechutnají úplně každému,ale mají potenciál udělat z obyčejného jídla gurmánskou pochoutku. Proto se vyplatí je vyzkoušet... možná pak změníte názor.
- 1.
Shakshuka
Shakshuka (čti ) je tradiční snídaňový pokrm pocházející ze severní Afriky, který má své pevné místo na stolech také v arabských zemích. Ani v Česku už se nejedná o neznámé jídlo a stává se populární volbou pro nedělní brunch. Jestli i vás okouzlila exotická shakshuka, můžete si ji ozvláštnit kozím sýrem, který jí dodává nový rozměr.
Ingredience:
1 balíček kozího sýru
1 menší lilek
1 červená paprika
1 plechovka loupaných rajčat
1 středně velká cibule
4 stroužky česneku
4 vejce
olivový olej
hrstka hladkolisté petržele
hrstka lístků koriandru
2 lžičky sladké papriky
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého kmínu
špetka chilli
sůl, pepř
Postup: Lilek, papriku i cibuli si nakrájejte na drobné čtverečky. Ve silnostěnné pánvi rozehřejte olivový olej, prolistujte česnek a nechte pár vteřin rozvonět. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, nechte zezlátnout, vsypte koření, sůl, pepř a orestujte.
Po dvou minutách přidejte rajčata a nechte vše asi 5 minut probublávat. Následně ve čtvrtinách směsi vytvořte důlek pomocí sběračky, do kterého vyklepnete vejce. Na vrch dejte pokrájený nebo rozdrobený kozí sýr, přiklopte pokličkou a vařte 5–8 minut, dokud nebudou vejce udělaná tak, jak je máte rádi.
Uvařenou shakshuku posypejte nasekanými bylinkami a dochuťte čerstvě namletou solí a pepřem
- 2.
Kešu kari s kozím halloumi
Ingredience:
2 balení kozího sýru na gril Bon Lait
2 lžíce olivového oleje
1 žlutá cibule
2 stroužky česneku
půl palce zázvoru
3 lžíce červené kari pasty
2 malé cuketky
120g kešu oříšků 200g rajčatové passaty
400g kokosového mléka
1 limetka
na ozdobu: čerstvý koriandr, pražené kešu oříšky
Postup: Nejprve si na jedné lžíci olivového oleje osmažte na kostičky nakrájený kozí sýr na gril. Až bude zlatý a křupavý, dejte jej stranou na talířek s ubrouskem k odsátí zbytku tuku.
Na pánev dejte zbylou lžíci olivového oleje, cibuli nakrájenou nadrobno, prolisovaný česnek a nastrouhaný očištěný zázvor. Vše restujte, dokud cibule nezesklovatí, neměla by mít ještě hnědou barvu. Poté přimíchejte kari pastu a přisypejte cukety nakrájené na tenká půlkolečka. Vše společně restujte zhruba 5 minut za občasného míchání.
Mezitím si připravte v mixéru omáčku. Rozmixujte společně kešu oříšky s rajčatovou passatou, následně přilijte kokosové mléko, dokud nevznikne hladká jednotná omáčka.
Kešu omáčku přidejte do pánve, zasypejte kostkami sýru a společně vše 5minut provařte na mírném ohni.
Kari dochuťte šťávou z limety a podávejte s basmati rýží nebo quinoou. Na talíři vše dozdobte nasekaným koriandrem a praženými kešu oříšky
Recepty Bon Lait