Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Když tělo volá SOS: Tyto signály nepřehlížejte!

/
  • I banální symptomy mohou signalizovat problém.
    I banální symptomy mohou signalizovat problém. (profimedia)
    3. září 2021 ● 06:00

    Lidský organismus je důmyslný mechanismus, ve kterém jsou všechny součástky propojeny. Poslouchejte proto řeč svého těla a nenechávejte jeho volání o pomoc bez odezvy.

  • 1.

    Poruchy erekce

    Mohou ukazovat na problémy se srdcem i cukrovku

    Potíže s erekcí se objevují u každého druhého padesátníka. V případě, potíže přetrvávají déle než šest měsíců, neváhejte se vypravit k urologovi. „Vyšetření také dokáže odhalit závažné choroby, například kardiovaskulární onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum a dodává: „Může se stát, že půjde o důsledek ještě nediagnostikované cukrovky.“

  • 2.

    Vypadávání vlasů

    Možná vás trápí potíže s trávením nebo očima 

    Průměrně člověk ztratí přibližně 50 až 100 vlasů denně. Pokud ovšem na hřebenu nacházíte stále více chomáčů, je na čase začít problém řešit s lékařem. Na vině mohou být nedostatky ve stravě, proto byste měli jídelníček obohatit o vitamin B, železo a zinek. Další příčinu hledejte v hormonálních změnách, alopecii, ve stresu, užívání některých léků. Překvapivě však může padání vlasů souviset také s nekorigovanou oční vadou! „Oko se extrémně namáhá při zaostřování obrazu, čímž je drážděné velké množství nervových vláken. A to pak vede k nadměrnému vypadávání vlasů,“ uvádí MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky NeoVize.

  • 3.

    Noční močení

    Na vině je možná rakovina

    „Prostata může začít dělat obtíže i raném věku. Jak muž stárne, obvykle zvětšuje. Urologa by měli pánové navštívit v 50 letech. Pokud je v rodině anamnéza nádoru prostaty, pak již ve 40 letech,“ radí urolog MUDr. Vladislav Klemenc. Ignorovat potíže se podle něj nevyplatí – mohou být prvotním signálem vážnějšího onemocnění. Kromě rakoviny prostaty také kupříkladu nádoru močového měchýře.

  • 4.

    Neuhasitelná žízeň

    Jste ohroženi cukrovkou

    Pociťujete stále žízeň i přesto, že pijete dostatečně? Vaše tělo zřejmě volá SOS. Pokud je žízeň doprovázena nutkáním na močení, může se jednat o příznaky cukrovky. Navštivte svého lékaře a nechte si změřit hladinu cukru v krvi – optimální hodnota se pohybuje okolo 5,5 mmol/l,“ vypočítává MUDr. Marta Klementová diabetologického centra DIAvize v Praze.

  • 5.

    Nepodceňujte bolavé klouby

    Signalizují infekci i degenerativní nemoc

    Bolestivost kloubů ohlašuje choroby, jako je například degenerativní nemoc osteoartróza anebo revmatoidní artritida. Ke spuštění pak může docházet po proběhlé virové infekci. „Ideální je věnovat se prevenci, klouby nepřetěžovat a vyvarovat se úrazům. Na to by měli hlavně myslet lidé s nadváhou, cukrovkou, či u stavů po úrazech či operacích,“ nabádá ortoped MUDr. Róbert Pituch. Čas na návštěvu ortopeda si najděte v případě, že dojde k rozvoji bolestivosti, otoku či omezení rozsahu pohybu kloubu.

Dnešní horoskopy