Očkovací centra ve velkých městech zvládají podat vakcínu stovkám až tisícům lidí za den. Díky dostatku vakcín nemusíte na termín čekat dlouho a celá procedura na místě trvá maximálně hodinu.

Očkovaní lidé tím získají „propustku“ na řadu sportovních či kulturních akcí, která zároveň výrazně usnadní cestování po světě. Když se budou moci prokázat dostatečnou úrovní protilátek proti viru, nebudou muset podstupovat žádné karantény nebo testování. Prostě očkovaní lidé budou mít život o něco jednodušší.

Video
Video se připravuje ...

 Ministerstvo zdravotnictví

Možná se ptáte, jak dlouho vám pak vydrží ochrana po očkování? Jisté je, že imunitní systém se bude umět bránit viru minimálně rok od očkování. Předpokládá se, že imunita může běžně vydržet i dva roky, pak budou nutné dodatečné „posilující“ dávky. To se ale uvidí až poté, co tato doba uplyne.

Vakcíny schválené v Česku se mohou mírně lišit svým mechanismem působení, všechny jsou však srovnatelně účinné a bezpečné. V celém světě už jimi bylo úspěšně očkováno více než 330 milionů lidí. V zemích, kde očkování rychle postupuje, už se život vrací k normálu. Můžeme pozorovat, že třeba tribuny na sportovních utkáních jsou tam stále plnější.

A až bude v Česku naočkováno 70–80 % dospělé populace, bude to tečka za současným trápením pro všechny.

Pokud máte další otázky kolem očkování, odpovědi najdete na covid.gov.cz, koronavirus.mzcr.cz nebo ceskoockuje.cz.

Autor: Ministerstvo zdravotnictví