Oživení přináší čerstvé bylinky
Pažitka i další čerstvé byliny, jako je třeba petrželka nebo medvědí česnek, totiž dovedou parádně oživit klasické vaření. My jsme se rozhodli upéct delikátní slaný koláč a na pomoc jsme si vzali výbornou pažitkovou pomazánku. Právě její krémová tvarohová struktura dodá koláči kýženou vláčnost.

Slaný koláč z listového těsta
Potřebujete:
275 g rozváleného listového těsta
1 větší červená cibule
100 g anglické slaniny
300 g pažitkové pomazánky
80 ml smetany ke šlehání
Postup:
Slaninu nakrájejte na kostičky, nasucho opražte a nechte vychladnout.
Pečícím papírem vyložte kulatou formu na koláč o průměru 28-30 cm. Těsto umístěte do formy a vytvarujte okraje. Dno propíchejte vidličkou.
Pažitkovou pomazánku promíchejte se smetanou a rovnoměrně ji rozetřete na listové těsto. Posypejte připravenou slaninou a na nakrájenou červenou cibulí.
Pečte v troubě při 200 °C zhruba 15 až 20 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
“Výborný je jak studený například k snídani, nebo i ohřátý s malým jarním salátem jako skvělý oběd” radí Miloš Rozkošný z Libeřských lahůdek
Foto a zdroj: Libeřské lahůdky