Oživení přináší čerstvé bylinky

Pažitka i další čerstvé byliny, jako je třeba petrželka nebo medvědí česnek, totiž dovedou parádně oživit klasické vaření. My jsme se rozhodli upéct delikátní slaný koláč a na pomoc jsme si vzali výbornou pažitkovou pomazánku. Právě její krémová tvarohová struktura dodá koláči kýženou vláčnost. 

Slaný koláč z listového těsta

Potřebujete: 

275 g rozváleného listového těsta

1 větší červená cibule

100 g anglické slaniny

300 g pažitkové pomazánky

80 ml smetany ke šlehání

Postup:

Slaninu nakrájejte na kostičky, nasucho opražte a nechte vychladnout.

Pečícím papírem vyložte kulatou formu na koláč o průměru 28-30 cm. Těsto umístěte do formy a vytvarujte okraje. Dno propíchejte vidličkou.

Pažitkovou pomazánku promíchejte se smetanou a rovnoměrně ji rozetřete na listové těsto. Posypejte připravenou slaninou a na nakrájenou červenou cibulí.

Pečte v troubě při 200 °C zhruba 15 až 20 minut. Nechte vychladnout a podávejte.

“Výborný je jak studený například k snídani, nebo i ohřátý s malým jarním salátem jako skvělý oběd” radí Miloš Rozkošný z Libeřských lahůdek

Foto a zdroj: Libeřské lahůdky