Dokonalé velikonoční menu: Špenátový krém, kuře s nádivkou a slavnostní sekaná

/
  • Velikonoční menu
    30. března 2021 ● 08:00

    Velikonoční týden je tady a vy možná heldáte inspiraci, co dobrého naservírovat rodině. Vsaďte na zelené bylinky, čerstvé maso a samozřejmě symbol jara - vejce!

     

  • 1.

    Špenátový krém s vejcem a slaninou

    POTŘEBUJETE (PRO 4 OSOBY): 500 g mraženého listového špenátu, 200 ml masového nebo zeleninového vývaru, 1/2 až 1 l mléka, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, olej, špetku muškátového oříšku, sůl, mletý pepř, slaninu a vejce na ozdobení.

     

    POSTUP: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Když cibulka zesklovatí, poprašte ji hladkou moukou a jíšku nechte zrůžovět. Pak přilijte mléko (podle požadovaného množství polévky), vývar a přidejte špenát. Osolte a povařte asi 15 minut na mírném ohni.

     

    Rozmixujte ručním mixérem a přidejte smetanu. Na závěr okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a dovařte. Ozdobte vařeným vejcem nakrájeným na čtvrtky a opraženou slaninou. Skvěle se hodí také volské oko.

  • 2.

    Kuře s kopřivovou nádivkou

    POTŘEBUJETE: 1 kuře, 100 g másla, pepř, sůl. Na nádivku: 200 ml mléka, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 6 vajec, 300 g uzeného masa nakrájeného na kostičky, 3 hrsti nasekaných kopřiv, 1 hrst nasekané petrželky, muškátový oříšek, 8 starších rohlíků.

     

     

    POSTUP: Na kostky nakrájené rohlíky namočíme do mléka a zlehka vymačkáme a přimícháme do nich osmaženou cibuli, žloutky, uzené maso, kopřivy, petrželku, sůl a muškátový oříšek. Vše promícháme. Z bílků ušleháme sníh a přimícháme do nádivky.

     

    Kuře naplníme nádivkou, dolní otvor sepneme a nohy svážeme k sobě. Dáme do pekáčku s kostkami másla a pečeme na 200 stupňů zhruba 80 minut. Kuře poléváme vypečenou šťávou.

  • 3.

    Plněná sekaná pečeně

    POTŘEBUJETE: 1 kg mletého masa (mix telecí a drůbeží), 1 housku, 3 lžíce másla, 1 lžíci olivového oleje, 9 vajec, sůl, mletý pepř, směs koření na paštiku, 2 lžíce masového vývaru, 2 lžíce rumu, plátky pršutu.

    POSTUP: Šest vajec uvaříme natvrdo. Housku nakrájíme, namočíme do mléka a rozmělníme. Do mísy dáme maso, housku, olej, tři syrová vejce, sůl a koření. Přiléváme vývar, rum a pečlivě vypracujeme hladkou hmotu. Formu na chlebíček vyložíme plátky pršutu, na ně rozložíme polovinu masové směsi.

     

    Doprostřed poskládáme jedno uvařené vejce za druhým, zakryjeme je zbylým masem a překryjeme plátky pršutu. Formu postavíme do pekáče s vodou, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Ve vodní lázni pečeme zhruba hodinu a půl.

     

    Vyzkoušet můžete i video recept na skvělou sekanou!

    Video
    Video se připravuje ...

    Sekaná: recept na takovou, co nikdy nepraskne 

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy