„Výzvou pro mě bylo vytvořit rostlinný produkt, který osloví i masožravce,” říká Martin Kocura, který stojí za zrodem zeleninového programu Rychlovka.

Martin věří, že nejdůležitější při výběru jídla je, jak na něj vaše tělo reaguje. „Pokud vás na hodinu ustele do postele, není to dobré znamení,” říká s tím, že problém je, když je jídlo připravené na přepálených tucích, příliš dlouho se připravuje nebo je ho hodně. Při návštěvě u Markéty na Smolotelském dvoře u Příbrami si všiml, nejen toho, jak pestrou a barvitou stravu připravuje, ale i neobyčejně otevřené a vlídné komunikace v rodině. Právě tam mu došlo, jak důležité je, když lidé pečují o sebe i o své okolí. 

Rychlovka se vaří v Broumově. Kuchyň sousedí přímo se zdmi známého klášteru.
Autor: Jakub Ouvín

Společně s Markétou si stanovili několik klíčových kritérií pro vytvoření Rychlovky. Všechny jejich produkty měly být prosté lepku, laktózy, cukru, masa, chemie a jakýchkoli náhražek. Receptury s obsahem soli nanejvýš 1% měly být chuťově trendy a mít složení, které vedle potřebných bílkovin, sacharidů a tuků dodávaly tělu i potřebné vitamíny a minerály. „Vybrali jsme třicet nejdůležitějších, a i když si mě moje okolí dobírá, celou koncepci receptur jsem si poskládal do excelových tabulek, abych měl vše přehledně pod kontrolou,” vysvětluje Martin. 

I když se skoro celý život pohybuje v profesionální gastronomii, musel změnit mnohé návyky týkající se přípravy jídla. Celý proces vaření musel uzpůsobit s ohledem na šetrnost k surovinám, které jsou převážně v bio kvalitě. „Díky tomu jsme vytvořili plnohodnotné a lehce stravitelné jídlo, které má širokou variabilitu využití,” vysvětluje Martin Kocura, který s Markétou Dvořákovou věnoval šest měsíců hledání a ladění receptur. Výsledkem jsou delikátní omáčky spojující zeleninový základ, bylinky a koření, které s nimi dokonale ladí. Ochutnat můžete třeba kombinaci mrkve, zázvoru, kurkumy a rakytníku nebo dýně, avokáda a kajenského pepře.

Zákazníci mají na výběr aktuálně z pěti příchutí.
Autor: Jakub Ouvín

Rychlovka může sloužit mnoha způsoby, vždy ale tak, že ušetří čas, aniž byste dělali kompromisy v kvalitě. Skvěle funguje jako základ pro přípravu oběda nebo večeře, když máte hlad a nechcete čekat. Rychlovka se vyrábí podobně jako zeleninové omáčky, a proto se dá i podobně servírovat. „Uvaříte přílohu, ohřejete omáčku a podáváte,” říká Martin. Skvěle se hodí k těstovinám nebo k rýži. Vzhledem k tomu, že již obsahuje nutričně výživné luštěniny, není nutné k jídlu připravovat maso. Jedna lahvička vystačí na dvě až tři porce. 

Tím, že je zcela přírodní, bio, bez laktózy a dalších přidaných látek, je ohřátá Rychlovka výborná i jako pokrm pro děti. Za studena vám dodá energii jako rychlá a zdravá svačina. Stačí protřepat a vypít brčkem, což se hodí na cestách, v práci, mezi schůzkami, když nestíháte oběd, nebo i před sportem, protože má hodně živin a není těžká. Rychlovka udělá radost i při grilování, kdy dochutí maso nebo zeleninu jako studená omáčka místo hořčice nebo kečupu. Stejně dobře poslouží jako dresing do těstovinových salátů nebo salátů z luštěnin a zeleniny. V současnosti se Rychlovka nabízí v pěti různých příchutích a šestá se připravuje. „To jsou pouze naše tipy, ale Rychlovku použijte podle sebe a nebojte se změny. Změna je život a Rychlovka jde zdravému životu naproti,” říká Martin Kocura.

Martin Kocura Rychlovku navrhl tak, aby složením zapadla do jídelníčku všem lidem s aktivním životním stylem.
Autor: Jakub Ouvín