Mně teda řekni, co ty seš to za Itala,” zavrtěl hlavou kamarád, sám napůl Ital, když viděl, co si zas Richard Gaspi Gasperotti nandal na talíř. „Člověk jako ty by měl jíst saláty, olivovej olej nebo těstoviny, a ne tyhle sajrajty.” 

Richard Gasperotti je globální hvězda horské gravity cyklistiky.
Autor: Rychlovka s.r.o.

Ale jakejpak on byl Ital?

Narodil se za socialismu v Sudetech, v Jirkově, ve městě na okraji uhelné jámy, hlášení o zhoršených rozptylových podmínkách a politickém i společenském marastu. Tady se na jídlo nekoukalo. Jedlo se poctivě, to co zrovna bylo a prostě se to neřešilo. Ještě o moc později, kdy se přestěhoval do Prahy, snídal koláče, obědval knedlíky, měl rád omáčky i pečeně, a když si chtěl udělat radost, přibrzdil si pro sekanou v housce, na které si pochutnal i za jízdy.

Kdepak Ital

Uměl se sice namíchnout a zanadávat si, vždycky mu dost záleželo na stylu. Kamarádi ho znali jako komedianta, smáli se jeho scénám, až brečeli, aniž by vnímali, jak moc je život na severu zlej a krutej. Někdy si přišel jak pacient, který přijde k psychiatrovi a říká, pane doktore, já jsem pořád smutnej, a on na to, nevěšte hlavu, do města přijel klaun Pagliacci, jděte na něj, to vám zvedne náladu. A on na to: Ale pane doktore, já jsem Pagliacci. Přišel si jako Čech, ale věděl, že jako Gasperotti Italem byl, třeba jenom trochu. Jeho děda přišel do Československa z Rovereta, kde se živil jako malíř, ale nesedl si s fašistickým režimem a musel utéct ze země. 

Byl legendou cyklistiky, taky se mockrát zranil a přišel o slezinu

Dlouho jezdil v Kanadě a jako první Evropan startoval na extrémním závodě Red Bull Rampage v Utahu. Jako kaskadér překonal rychlostí rekord na kole, když se nechal po letišti roztáhnout za motorkou na 211 km/h. 

Teď měl vlastní vlastní agenturu a pracoval pro cyklistické značky od Spojených států přes Španělsko až po Tchaj-wan. Jeho práci dost zasáhla pandemie, závody byly osekané, veletrhy zrušené, ale kol se prodávalo víc, než kdy v minulosti, takže měl pořád, co dělat.

Změnil se a věděl, že mu není dvacet, že čas letí, a že když do nádrže natankuje špinavý benzín, motor bude kuckat a nepotáhne. S jídlem přibrzdil, když se dozvěděl, že má alergii na lepek.

Covid profesionálním sportovcům moc nepřeje, ale tvořit se dá i v domácích podmínkách.
Autor: Rychlovka s.r.o.

Zabralo to, shodil skoro deset kilo a okamžitě se mu ulevilo od zdravotních problémů

Nejvíc se to projevilo na mnohokrát zraněných a operovaných kolenou, z nichž zmizely záhadné boule, které mu několik let překážely ve zdravém pohybu. Najednou byly pryč. Někdy v té době objevil Rychlovku - zdravou svačinu ze zeleniny ve sklenicích na cestu, do vlaku nebo na výlet.

"Gaspi" stráví cestováním v autě velkou část roku. Proto Rychlovka v kastlíku nesmí chybět.
Autor: Rychlovka s.r.o.

Rychlovky jsou bez laktózy, bez přidaného cukru nebo chemie a přirozeně bez lepku. V současnosti se jich dělá pět chutí, Gaspi si oblíbil tu s celerem, tymiánem a hlívou ústřičnou. Naučil se mít vždycky aspoň jednu sklenici v autě. Než aby si přibrzdil pro sekanou nebo pro bagetu, stačilo, aby zastavil, protřepal lahev a otočil do sebe obsah. Skvěle to fungovalo při dlouhém řízení i před ježděním na kole, protože do těla dostal dost energie a nebylo mu z toho těžko. Napadlo ho, že ani Rychlovky nejsou nejspíš úplně italské, ale od doby, co pořádal moravské vrabce se šesti, je to přece jen velký krok ke zdravému stravování. Kamarád Ital by se možná nestačil divit.

Rychlovka se aktuálně vyrábí v pěti příchutích, vždy z české BIO zeleniny.
Autor: Rychlovka s.r.o.

Foto: Jakub Ouvín / Miloš Štáfek