Co nám dlouhodobě hrozí, když máme sedavé zaměstnání?

Samozřejmě nejvíce trpí záda. Při dlouhém sezení svaly ochabují a páteř se hrbí. Je důležité se několikrát za den napřímit a srovnat páteř. Tím aktivujete svaly, zlepší se vám dýchání. Dále při sezení u PC dostává zabrat krční páteř a ruce. Pro obchodní zástupce, co jsou celý den v autě, to zase bývá hrudní páteř a bedra. Proto v obou případech je důležité správné nastavení jak pracovní plochy, tak sedadla v autě.

Jeden čas bylo velkým trendem sedět na nafukovacím míči. Pomáhá to?

Já osobně nafukovací míče doporučuji, ovšem není to na celodenní sezení. Jak to v životě bývá, všeho moc škodí. Ideální je třeba hodinu sedět na míči a pak zase na pracovním křesle a takto to střídat. Sezení na míči vás nutí sedět vzpřímeně, což je fajn, ale pokud už je to dlouho, tak i na míči se můžete vyhrbit.

Máte nějaký tip, když sedíme deset hodin v kanceláři, jak často a jakým způsobem se máme protahovat?

Doporučuji každých 30 minut udělat menší pauzu, nebo změnit polohu sedu. Jít se napít, postavit se. To plně postačí. V lepším případě si můžete pomalým otáčením a úklony  hlavy procvičit krční páteř a protáhnout ztuhlé prsty a zápěstí, což je dobré pro prevenci karpálních tunelů.

Autor: IT TRADE, a.s.

Syndrom karpálního tunelu je hodně skloňované téma v posledních letech. Jak mu předejít?

Ano i s tímhle problémem se setkávám v ordinaci. V podstatě jde o civilizační nemoc, v minulosti ji trpěly například dojičky krav, dnes se syndromu karpálního tunelu přezdívá „myšitida“ – kvůli celodenní práci s počítačovou myší. Prevencí je nejen správné nastavení pracovní plochy, ale také i sedadla v autě či výška volantu. Tedy držet myš tak, aby zápěstí nebylo křečovité, nebo vylomené. Mělo by spočívat na myši v rovině. Vhodné jsou ergonomické myši, kde na správný úchop nemusíte myslet. Jejich široký výběr najdete na bit.ly/Vertikální_myši_ CONNECT_IT.

To jsou takové ty vertikální myši? Tu mi koupil manžel k narozeninám a popravdě jsem ji ještě nevyzkoušela. Nicméně jak poznám, že mi začíná syndrom karpálního tunelu?

Syndrom karpálního tunelu je úžinový syndrom, kdy se utlačuje středový nerv, který probíhá zápěstím ruky. Útlak se pak projevuje brněním prstů a mravenčením. Bývá to hlavně v noci, kdy vás nepříjemné pocity zápěstí vzbudí a ruku musíte pro úlevu protřepat. Ona je to plíživá nemoc, která ale v horších případech končí na operačních sálech. Navíc se jedná o nejčastější nemoc z povolání.

Autor: IT Trade, a. s.

Trošku jste mě vyděsila, já tu vertikální myš od manžela snad vybalím ještě dnes.

Ono se to nezdá, ale denně můžete myší najezdit průměrně půl kilometru. Vertikální myši odlehčí vašemu zápěstí a nastaví jej do anatomické pozice, kdy se nekříží kosti předloktí, a to je právě prevencí pro syndrom karpálního tunelu. Prověřené vertikální myši a největší výběr má u nás značka CONNECT IT a z vlastní zkušenosti vím, že si na myšku zvyknete během chvilky.