Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdravě a chutně nejen pro děti: Vyrobte si domácí nanuky, dokud je ještě teplo

/
  • Oslaďte dětem začátek školy
    Oslaďte dětem začátek školy (iStock)
    9. září 2020 ● 11:34

    Tak konečně je to tady. Začala škola. A stále ještě teplé počasí vyzývá k tomu, abychom ten začátek školního roku dětem trochu osladili. Ale zdravě! Přinášíme vám inspiraci z kuchařky Jak jíme zdravě v létě

  • 1.

    Kokosové nanuky v čokoládě

    ...
    Autor: archiv

    Příprava: 15 minut (+ 3 hodiny mražení)

     

    Budete potřebovat:

    ·        130 g kokosového jogurtu

    ·        ½ lžičky medu

    ·        30 g strouhaného kokosu

    ·        300 g kvalitní hořké čokolády (min. 80 % kakaa)*

    ·        2 lžičky kokosového oleje v tuhém stavu

     

    Postup:

    V misce si smíchejte kokosový jogurt, med a ½ uvedeného množství strouhaného kokosu. Poté si nachystejte formičky na nanuky a naplňte je připravenou směsí (směs by měla vystačit na 2 nanuky). Naplněné formičky přemístěte do mrazáku a nechte 3 hodiny chladit. Až budou nanuky zcela zmražené, připravte si vodní lázeň a rozpusťte v ní čokoládu. Do horké rozpuštěné čokolády vmíchejte kokosový olej a výslednou směs přelijte do sklenice dostatečně vysoké na to, aby se do ní dal zcela ponořit nanuk. Nyní si nachystejte nanuky a zbývající strouhaný kokos; každý nanuk nejprve ponořte do sklenice s čokoládou a ihned poté ho posypte strouhaným kokosem. Obalené nanuky nechte ještě cca 2–3 minuty schnout a poté podávejte (případně nanuky přemístěte zpět do mrazáku a podávejte později).

  • 2.

    Jahodovotvarohové nanuky v čokoládě

    ...
    Autor: archiv

    Příprava: 15 minut (+ 3 hodiny mražení)

     

    Budete potřebovat:

    ·        125 g čerstvých jahod

    ·        50 g odtučněného tvarohu

    ·        ½ lžičky tekuté stévie (můžete vynechat)

    ·        300 g kvalitní hořké čokolády (min. 80 % kakaa)

    ·        2 lžičky kokosového oleje v tuhém stavu

     

    Postup:

    Jahody společně s tvarohem dejte do misky a rozmixujte ponorným mixérem dohladka; pokud se vám výsledná směs bude zdát málo sladká, přidejte do ní ½ lžičky stévie. Poté si připravte formičky na nanuky, nalijte do nich jahodovotvarohovou směs (množství směsi by mělo vystačit na 2 nanuky), naplněné formičky přemístěte do mrazáku a nechte 3 hodiny chladit. Až budou nanuky zcela zmražené, připravte si vodní lázeň a rozpusťte v ní čokoládu. Vmíchejte kokosový olej a postupujte stejně jako u kokosových nanuků.

  • 3.

    Mangovomalinové nanuky

    ...
    Autor: archiv

     

    Budete potřebovat:

    ·        125 g zralého manga

    ·        75 g čerstvých malin

     

    Postup:

    Mango a maliny dejte zvlášť do 2 oddělených misek a obojí rozmixujte ponorným mixérem. Poté si nachystejte formičky na nanuky, nejprve do nich rozdělte rozmixované mango a následně vše dolijte malinami (množství ingrediencí by mělo vystačit na naplnění celkem 2 formiček). Naplněné formičky přemístěte do mrazáku a nechte chladit 2–3 hodiny.

  • 4.

    Kakaová miska s borůvkami a ostružinami

    ...
    Autor: archiv

     

    Budete potřebovat:

    ·        150 g řeckého jogurtu (0 % tuku)

    ·        10 g holandského kakaa

    ·        1 střední banán

    ·        30 g čerstvých borůvek

    ·        30 g čerstvých ostružin

    ·        30 g neloupaných mandlí (nasekaných nahrubo)

     

    Postup:

    Jogurt rozmixujte dohladka společně s holandským kakaem a banánem. Směs přemístěte do servírovací misky, navrch přidejte borůvky, ostružiny a nasekané mandle a podávejte. Pro hutnější konzistenci nechte kakaovou směs ještě před podáváním 30 minut vychladit v mrazáku.

     Foto: Jak jíme zdravě v létě

Dnešní horoskopy