1. Vaření a pečení s dětmi  

V kuchyni se s dětmi skvěle zabavíte. Děti zároveň získají šanci osvojit si cenné dovednosti, naučit se, jak dodržovat recept nebo pokyny rodiče, jak být opatrné, získají také kulinářskou intuici, pokoru a zcela nové schopnosti. U začátečníků ale volte méně složité jídlo nebo zákusek, který má vaše dítě rádo. Připravte ho spolu od začátku. Dítě si tak uvědomí, že ne všechno je snadné a že k vytváření určitých věcí je nutná práce a hodně času. Nechte ale děti, aby se umazaly, nic jim nezakazujte, pokud to pro ně nepředstavuje nějaké ohrožení.

Zdobení muffinů nebo dortu je skvělým vyvrcholením celého procesu. Tak ať se dítě účastní té zábavy po celou dobu! A pokud se nepovažujete zrovna za šéfkuchaře s řádem zlaté vařečky, měli byste se i tak s dětmi pokusit připravit třeba pestře zdobené obložené chleby nebo jednohubky.

2. Deskové hry  

V dobách internetu stojí zato sáhnout po něčem trochu jiném. Máme na mysli staré dobré deskové hry. Pokud ještě doma nějaké historické máte, je vaším výsadním právem ukázat svým potomkům, s čím jste si jako děti hráli, když ještě online zábava nebyla tak široce dostupná. I když abychom byli fér, trh s úplně novými deskovými hrami je poměrně velkolepý. Hry bychom ale měli vybírat chytře a volit podle věku a zájmů dítěte.

Může se ukázat, že starší děti budou rády hrát tradiční Scrabble nebo Monopoly či jiné strategické hry. Do světa hraček můžete pozvat i menší děti, doporučujeme s nimi ale hrát i hry podporující rozvoj dovedností, jako je například Jenga. Může se ukázat, že některé z her vašemu dítěti pomohou zlepšit jeho manuální dovednosti. Můžete také hrát více dospělácké hry, jako jsou například hry na hrdiny (RPG). Ty požadují, aby hráči používali velkou míru představivosti a prokazovali odhodlání. Jsou tak atraktivní, že mohou směle konkurovat i svým online variantám.

Autor: Shutterstock

3. Udělej si sám  

Na internetu najdete spoustu návodů, které vás naučí, jak si z běžně dostupných předmětů vytvořit něco úplně nového. Žijeme v době, kdy máme přístup k neuvěřitelným a neomezeným informacím. Jediné, co potřebujete vědět, je, jak je používat. Můžeme společně vyrábět hračky nebo různé přístroje. Například domek pro panenky z krabice od bot, nábytek z krabiček, oblečení z látek, které jsme dlouho na nic nepoužili a které se nám doma hromadí. Můžeme si uspořádat nářadí nebo také vyrobit dítěti jeho první úložný organizér na základní nářadí. Ujistěte se ale, že je celý proces bezpečný.

Můžeme také vyrobit dekorace do dětského pokoje, zrenovovat jeho vybavení nebo postavit úplně nové prvky, jako je například zajímavá lampička, kterou lze dnes získat s minimálním úsilím a za velmi nízkou cenu. Dobrý nápad je také vyrobit si hudební nástroje a pak uspořádat koncert nebo složit jednoduchou písničku. Je to také skvělá příležitost vyrobit vlastními silami dárek k nějaké nadcházející příležitosti.

4. Správné čištění zubů  

Nyní je skvělá příležitost k tomu, aby se děti naučily správným hygienickým návykům včetně ústní hygieny. Můžeme tedy čas trávit společně nejen hraním, ale také vštěpováním užitečných návyků, které s dítětem zůstanou celý zbytek jeho života. Pamatujte, že správné čištění zubů může být nakonec i skvělá zábava. Jak to?

Můžete například používat aplikaci s časovačem Oral-B Disney Timer, která děti odměňuje, jakmile si správně vyčistí zuby. Stačí se při tom jen dívat na displej svého telefonu. Pokud bude dítě používat zubní kartáček správně, ukáže se mu obrázek ukrytý na displeji. Měli byste ale zároveň dohlížet na to, aby si dítě čistilo zuby správně podle našich pokynů a vždy hned přímo na místě opravovat jeho chyby. Aplikace je kompatibilní se zubními kartáčky Oral-B Kids. Neměli byste zapomínat, že to není jen zábava, a postarat se také o všechny aspekty, které se s učením správného čištění zubů pojí.

Autor: Procter Gamble - Rakona

5. Společné cvičení nebo tanec  

Dalším zásadním prvkem péče o sebe sama je tělesné cvičení. Je důležité, zvlášť teď, když musíme zůstat s dítětem doma a dítě není nemocné, abychom ho motivovali k tanečním hodinám nebo domácímu cvičení. Už od malička bychom měli dětem vštěpovat, jakou má zdraví a kondička hodnotu. V každé fázi na této cestě bychom měli zdůrazňovat výhody aktivního životního stylu a snažit se o to, aby se ze cvičení nestala otravná povinnost. Pokud máte menší děti, skvělou volbou bude tanec. Nikdo tu nemluví o náročném cvičení, ale o zábavné skupinové aktivitě, která zapojí také naše těla. Jaké má pohyb další výhody kromě dobré nálady? Endorfiny, pohodu, zdravý vývoj a… kvalitní spánek pro naše děti. Za což budeme večer jistě vděční.

6. Malování, vystřihování, modelování  

Měli bychom trénovat náš mozek různými směry. Neměli bychom si myslet, že pokud podle našeho názoru nejsme pro určité věci zrození, měli bychom si od nich udržovat co největší odstup. Naopak! Pojďme sami sebe a naše děti stimulovat v různých oblastech. Nejen tancem, cvičením, hygienou, hrami nebo vařením. Vyplatí se také uvažovat nad aktivitami souvisejícími s výtvarným uměním. Tyto činnosti rozvíjejí abstraktní uvažování, představivost a manuální dovednosti. Pasivní kontakt s uměním zase utváří náš vkus a rozšiřuje nám obzory.

Pokud máte doma nějaké knihy s oceňovaným klasickým výtvarným uměním, je dobré si je občas s dětmi prolistovat. Můžeme se třeba bavit tím, že se budeme snažit známé obrazy reprodukovat. I kdyby z toho nevzešlo nic pěkného, pravděpodobně se u toho dobře pobavíme. A pokud takovou invencí neoplýváme, můžeme se spolehnout na různé omalovánky. Od těch jednoduchých až po složitější větší obrázky a antistresové omalovánky pro různé věkové skupiny. Můžeme také dětem navrhnout téma a uspořádat soutěž v kreslení obrázků určitým stylem nebo na určitý námět. Pro nadšence můžeme doporučit ještě intenzivnější manuální aktivitu v podobě tvarování modelíny, kterou si buď můžeme koupit nebo si ji jako slané těsto vyrobit sami.

Autor: Shutterstock

7. Znalostní kvíz s cenami  

Není to jen dokonalý způsob, jak si osvěžit školní učivo. Můžete uspořádat všeobecný znalostní kvíz, stejně jako to dělají v televizi, připravit soutěžní stojany a zahrnout i ostatní členy rodiny. Můžete přichystat otázky, které budou kombinovat znalosti získané ve škole se znalostmi pop kultury, pohádek a filmových postav. Systém hodnocení můžete postavit tak, jak to dělají ve vaší oblíbené televizní soutěži. Je také dobré připravit vhodné ceny, které nemusí mít materiální podobu, ale mohou třeba představovat nějaká privilegia. Vítěz si například po sobě nebude muset následující 3 dny uklízet.

8. Šarády / Hry na hádanou  

Skvělý způsob, jak se naučit přísloví a zlepšit se v kreslení a prezentačních dovednostech. Je to skvělá zábava pro celou rodinu. Získáváte dokonalou příležitost se vzájemně lépe poznat a dívat se jeden na druhého z jiné perspektivy. Potřebujete jenom tabuli, na kterou můžete kreslit, nebo velké kusy papíru a… pozitivní přístup.

9. Společné vyrábění  

Je to skvělý způsob, jak kvalitně trávit společný čas s chlapci i děvčaty. Ve třetím bodě jsme se zmínili o výrobě prvního boxu na nářadí. Teď nastal čas se naučit, jak jednotlivá nářadí používat. Co tedy můžeme dělat? Můžeme rozebírat rozbité věci, hračky a zařízení. Někdy se může ukázat, že důvod nefunkčnosti nějakého předmětu byl banální a že mu můžeme snadno dát nový život. Zároveň ale buďte opatrní a nezapomínejte, že tímto způsobem můžeme děti také učit dodržování zdravotních a bezpečnostních zásad. Společné opravování může být také skvělou lekcí odpovědnosti za věci. Společné vyrábění něčeho jednoduchého nás naučí trpělivosti, plánování a také tomu, jak plán realizovat.

10. Filmový diskuzní klub  

Jako užitečné se také může ukázat společné sledování kreslených seriálů nebo filmů. Pokuste se ale přitom nebýt úplně pasivní. Diskutujte s dětmi, co se ve filmu nebo kresleném seriálu děje, vysvětlujte věci, kterým dítě nerozumí. Mluvte o rozhodnutí protagonistů, přemýšlejte nad různými variantami, morálními dilematy a dalšími příležitostmi. Tento druh domácího diskuzního klubu vám může posloužit jako velmi efektivní prostor, kde naučíte děti vyjadřovat vlastní emoce, pocity a myšlenky a kde si také rozšíříte představivost, erudici a výřečnost.