Jak poznat nedostatek vitamínu D?

To, že vám nebo vašim dětem chybí vitamín D, poznáte dle několika symptomů. Mezi nejčastější příznaky patří ztuhlost svalů, vyšší lámavost kostí, nedostatečný růst či oslabená imunita. Dítě se může projevovat apaticky a nesoustředěně, nebo naopak vykazuje vyšší míru podrážděnosti a nervozity.

Je dokonce zjištěno, že dostatečný příjem vitamínu D zabraňuje nachlazení a dalším respiračním onemocněním, ale také stavům úzkosti, které mohou vyústit až v deprese. Dlouhodobý nedostatek tohoto důležitého vitamínu může způsobit onemocnění zvané křivice, které se mimo jiné projevuje deformací kostí a narušení zubní skloviny.

Když se zima zeptá

Hlavním zdrojem vitaminu D je slunce, konkrétně tedy UV záření. Když se totiž sluneční paprsky dotknou naší pokožky, v těle začne probíhat chemická reakce, která tvoří vitamin D. K doplnění "déčka" tak může postačit 30 minut na slunci, což je zejména v podzimních a zimních měsících téměř nemyslitelné. Kromě toho je ale samozřejmě také důležité získávat tento vitamin i ze stravy.

Vylepšete jídelníček

Každý ví, že vyvážený jídelníček je základ dobrého bytí. Ovšem ne každý ho umí správně sestavit. Proto je dobré vědět, v jakých potravinách hledat látky, které aktuálně vašemu tělu chybí. Na vitamín D jsou bohaté potraviny jako jsou houby, ryby, vejce či plnotučné kravské mléko.

Jak rychle doplnit vitamín D?

Ne každý si může dovolit dovolenou v tropech. Chcete-li tedy doplnit vitamín D, není nic jednoduššího, než zajít do lékárny a vybrat si vhodný potravinový doplněk. Ovšem je dobré nezapomínat na fakt, že doplňky stravy nenahrazují pestrou a vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Vitamín D je nezbytný v každém věku

Vitamín D má širokou škálu zdravotních účinků nejen na děti, ale také na dospělé i seniory. Vitamín D je potřebný pro vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva. Fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí a vitamín D proto hraje zásadní roli pro uchování kostí silných a nepoškozených. Zejména u starších osob nedostatek způsobuje řídnutí kostí a vyšší pravděpodobnost zlomenin, ztrátu rovnováhy a následné pády, ztrátu svalové síly a svalové hmoty. Kromě vlivu na naše kosti a zuby však vitamín D přispívá také k normální funkci imunitního systému u dětí i dospělých.

Doplněk stravy pro každého Požadavek na příjem vitamínu D se liší podle věku a stádia života. Denní dávka pro dospělého člověka se může lišit v rozmezí od 10 μg až do 100 μg. Dávka závisí na věku, slunečním záření, pigmentaci kůže či zdraví kostí. Pokud chcete posílit imunitu, sáhněte například po žvýkacích tabletách D-Max. Ty se vyrábí v několika variantách:

·         Pro děti: D-max Kids 10 μg. Hrušková příchuť.

·         Pro dospělé: D-max 30 μg, D-max 50 μg, D-max 100 μg. Jahodovo-malinová příchuť.

Žvýkací tablety jsou slazeny xylitolem a neobsahují sacharózu, laktózu ani lepek.