Nedostatek spánku dnes trápí mnoho lidí. Někteří se nestihnou vyspat kvůli pracovním povinnostem, jiní těžko usínají, další sice spí, ale ráno mají pocit, že nezamhouřili oka…

KOLIK HO  POTŘEBUJETE?

Ačkoli se obecně tvrdí, že i dospělý potřebuje k dostatečnému odpočinku sedm osm hodin spánku denně, ideálně v kuse, pravdou je, že potřeba spánku je individuální, mění se mimo jiné s věkem. U většiny dospělých je to 7 až 9 hodin. Také není třeba „uspat“ tento objem na jeden zátah. Pokud si po obědě dáte hodinku šlofíka, noční spánek může být i kratší.

LEPŠÍ JE V NOCI

Ať si přes den dáte šlofíka jakkoli dlouhého, noční spánek je důležitý. Nestačí jen období noci, důležitá je tma. Pouze za tmy se totiž tvoří hormon melatonin, který pozitivně působí v mnoha tělesných procesech. Takže na spánek zhasněte lampu, zatáhněte rolety, aby vás nerušilo světlo pouličních lamp či protějších oken. Takto by se měli na spánek po noční zařídit i lidé pracující na směny. I když je produkce melatoninu nejvyšší v době po půlnoci, díky spánku v zatemněné místnosti lze jeho tvorbu podpořit i za bílého dne.

A TAKY DOBŘE

A pozor – spánek by měl být kvalitní. Na pohodlném lůžku a v místnosti s kvalitním vzduchem. Ložnici před spánkem vyvětrejte, nekuřte v ní. Nespěte na gauči u televize, zahoďte proleželou matraci, větrejte lůžkoviny, pravidelně je čistěte, používejte příjemné povlečení, a to jak pokud jde o materiály, tak o vzory. I to má vliv na to, jak dobře se vyspíte.

PRO DOBROU NÁLADU

* Brzo na kutě

Pro optimismus, energii a dobrou náladu potřebujete dostatek spánku, který navíc bude kvalitní. Zvažte, jestli vám stojí béčkový film za to, že ráno budete nevyspalí a protivní… Spánek neovlivňuje jen nálady, ale tělo ho potřebuje zejména pro regeneraci, imunitu a celkové zdraví!

5 RAD PŘI POTÍŽÍCH  S USÍNÁNÍM

1.            Vytvořte si předspánkový rituál, který dá tělu signál, že se má připravit na odpočinek: může to být bylinná koupel, šálek čaje, sklenka vína, čtení…

2.            Udržujte v ložnici pořádek, chaos nebo pocit, že spíte ve skladišti nebo sušárně prádla, klidnému usínání nepřidá.

3.            Vystěhujte z ložnice počítače, tablety, mobily, to všechno ve vás může podvědomě vzbuzovat pocit, že musíte být stále ve střehu – co kdyby někdo volal?!

4.            Na lůžku se pokuste co nejvíce uvolnit, myslet na své tělo a příjemné věci.

5.            Problém může být i v barevnosti ložnice. Spíš než černá nebo červená je vhodnější tmavá fialová, tlumená modrá, zelená a přírodní barevné odstíny.