Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak chutná Španělsko? Po cavě a paelle

/
  • Tapas a cava, legendy španělské kuchyně
    Tapas a cava, legendy španělské kuchyně (archiv)
    4. listopadu 2019 ● 13:22

    Češi poslední dobou přicházejí na chuť zahraničním kuchyním, mnoho z nás vyráží na cesty nejen proto, aby vidělo, ale také proto, aby ochutnalo. Jaké laskominy nabízejí ohniví Španělé?

  • 1.

    Čím je španělská gastronomie výjimečná a odlišná? Co je pro ni typické?

    Španělská kultura, potažmo i gastronomie je velice rozmanitá. Na severu Španělska v Baskicku najdete ty nejlepší pinchos - malé delikatesy napíchnuté na špejli s kouskem chleba, v Katalánsku tradiční klobásu Butifarra a pan con tomate - chléb s rozetřenými rajčaty, olivovým olejem a solí, národní pokrm Paella zase pochází z valencijské oblasti. Společným jmenovatelem této středomořské kuchyně je výjimečná kvalita, čerstvost místních ingrediencí, a také způsob stolování, kdy se většinou podává větší počet menších chodů, které spolustolující sdílí. Naprostým gastronomickým fenoménem, který dobyl svět, jsou tapas.

     

    Co jsou tapas?

    Tapas může být v podstatě malá porce čehokoliv, většinou servírovaná doprostřed stolu, aby ji spolustolující mohli sdílet. Kouzlo tapas tkví ve svobodě vyjádření, jak pro kuchaře, tak pro stolující. Tapas neklade meze kreativitě, boří ustrnulá pravidla klasického stolování a otevírá prostor k experimentování, jedinečným zážitkům a emocím.

    ...
    Autor: archiv

    Co je paella a čím se liší od jiných podobných jídel z rýže?

    Zaprvé způsobem přípravy. Paella se "nechá udělat", což je jeden z klíčů k tomu, abychom dosáhli toho, že rýže nepraskne a důsledkem toho nevznikne krémová rýže. Rýži hodíme do pánve na paellu a necháme ji "s láskou" uvařit. V případě rissotta je to přesně naopak, nesmíme přestat míchat a přidávat postupně vývar. Právě proto je Paella suchá rýže, zatímco rissotto je krémová rýže. Tato rozdílná textura je dosažena právě rozdílným způsobem přípravy.

    Další bod, ve kterém se příprava paelly liší je, že suroviny nejdříve sotýrujeme vždy v česnekovém základu na rozdíl cibulového u rissotta. Může se to zdát jako maličkost, nicméně v gastronomických kruzích to vzbuzuje nekončící debaty.

    ...
    Autor: archiv

    Na závěr nádoba, ve které se připravuje, je rovněž zásadní k dosažení kýženého výsledku. Na přípravu paelly se používá tzv. "Paellera", smaltovaná pánev určená přímo k přípravě tohoto nejproslulejšího španělského pokrmu. Snažíme se dosáhnout, co nejtenčí vrstvy rýže a vynikajícího "socarrat" lehce připečené vrstvy na spodku pánve.

    Paella má různé variace ingrediencí a způsobů příprav, tak jako u nás každý také nedělá svíčkovou úplně stejně. Nicméně je důležité dodržet při nejmenším základní standardy a postupy. Ve Španělsku říkají, že pravá a nejlepší paella je ta od maminky.

    Odpovídal Dominik Gerza z pražské restaurace La Boca

  • 2.

    Královské víno

    Stejně výjimečné, jako jídlo, je i španělské víno. Znáte španělské sekty, ceněné „cavy“?  

    Historie nejslavnějšího vinařství Freixenet sahá až do roku 1861, kdy Francesc Sala Ferrés začal podnikat a exportovat své víno do Ameriky. Celý příběh naplno rozkvétá v roce 1911 sňatkem Pedra Ferrera a Dolores Sala Vivé, dědičky imperia Sala. Kromě společné lásky a velké rodiny vytvořili také pevné základy dnešní společnosti Freixenet.

    ...
    Autor: archiv

    Název vybrali podle Pedrovi přezdívky „el Freixenet“, která mu připadla díky dospívání na vinici zvané „La Freixeneda“. Při výběru jména však ještě netušili, že tato kouzelná přezdívka bude jednou známa po celém světě.

    ...
    Autor: archiv

    Freixenet se tak stal první společností ve Španělsku, která lisovala hrozny pneumaticky, používala chlazené nádrže pro řízené kvašení a stála i při vývoji vlastních kvasinek. V 70. letech 20. století byla představena cava Freixenet Cordon Negro v elegantní černé matné lahvi. Velmi rychle se stala nejprodávanější cavou na světě.

Dnešní horoskopy