1. Pět minut volného času
Příprava filtrované kávy zabere zhruba pět až deset min čistého času, od mletí kávy po vaření vody na správnou teplotu a další dodržení postupu.

 
2. Čerstvá (nemletá) káva
Abychom dosáhli přirozené chuti zakoupené kávy, zaměřujeme se na sáčky obsahující upražená kávová zrna, která meleme až těsně před přípravou.
 
3. Ruční mlýnek nejlépe s keramickými kameny
Existuje široká škála ručních kávových mlýnků, ovšem ne všechny jsou vhodné pro přípravu výběrové kávy, jako například mlýnek s kovovými noži kávu nemele, ale seká. Tím dochází až ke spálení kávových zrn a zároveň nepříjemné chuti výsledného nápoje. Proto doporučujeme mlýnky obsahující keramické kameny, které jsou vůči kávovým zrnům šetrnější.
 
4. Gramová váha nebo odměrka
Pro dosažení opravdu plné chuti kávy dodržujeme gramáž uvedenou pro zvolenou metodu přípravy. Proto by neměla chybět gramová váha ideálně s časomírou, popřípadě můžeme kávu odměřit pomocí polévkové lžíce. Do jedné polévkové lžíce se vejde zhruba 6 gramů mleté kávy.
 
5. Časomíra
Pro změření času louhovacího procesu je ideální mít váhu s časomíru, stejně tak lze ale využít i hodinky či aplikaci v telefonu.
 
6. Teplota vody
Každá metoda filtrované kávy vyžaduje odlišnou teplotu vody, proto doporučujeme konvici s možností přednastavitelného ohřevu vody na požadovanou teplotu. Pokud máte rychlovarnou konvici bez možnosti nastavení teploty, stačí vodu nechat po uvedení do varu několik minut odstát. Jeden hrneček vody bude mít minutu od uvedení do varu zhruba 95°C a po 3 minutách bude jeho teplota 80°C.
 
7. Dripper
Dripper svým vzhledem připomíná porcelánový nebo skleněný hrneček s podšálkem. Příprava kávy je v něm založena na filtrování kávy přes papírový filtr. Velmi rozšířený je například dripper V60, kdy pro přípravu kávy potřebujeme 20g středně namleté kávy, kterou zalíváme horkou vodou o 93 - 94°C.
 
8. Správná velikost papírového filtru
Filtry jsou k dostání jak bělené, tak v přírodní variantě. Na obalu bývá uvedená velikost.
 
9. Dodržení správného postupu přípravy kávy alternativní metodou
Existuje mnoho kurzů, kde se dozvíte, jak správně postupovat při přípravě kávy, vyzkoušejte třeba ty v Made in Coffee.
 
10. Trpělivost a odhodlání uvařit si svou oblíbenou kávu
Na první pohled by se mohl zdát proces příprava kávy složitý, stačí ale pár pokusů a stane se vaším oblíbeným denním rituálem. Nezbývá než popřát kávou provoněný den!

S přípravou kávy radil pražič a baristy Marcela Bíza z MADE IN COFFEE.