„Kávová kultura v Česku je dobrá,“ říká barista roku. Cukr ani mléko nemá za barbarství
Nejen v rámci soutěží měl barista roku 2019 Zdeněk Hýbl možnost ochutnat kávu v nejrůznějších zemích, přesto nedá na dobře připravenou kávu v Česku dopustit. Dokonce by se od nás prý mohli leckde učit. Neodsuzuje kávu s mlékem ani s cukrem. Jde totiž především o rituál, řekl v pořadu Blesku Epicentrum. Ale pozor - dva a půl litru espressa je už prý smrtelná dávka.
Láska ke kávě se vyvíjí asi u každého dost podobně. Výjimkou nebyl ani úspěšný barista a majitel kavárny Onesip coffee Zdeněk Hýbl: „Začíná to u velkých mléčných kávových nápojů typu latte přes cappuccino, až pijete jenom černou kávu.“
Za tu vůbec nejlepší považuje kávu z Etiopie, přesto nejde o zapřísáhlého odpůrce slazení, ani zmíněného ředění mlékem: „Jestli lidem chutná třeba cappuccino, tak ať ho pijí. Jestli si do něj chtějí dát cukr, je to jen na nich. Jde o ten rituál. Ale pokud chce člověk kávu skutečně zkusit tak, jak má být, tak ať si ji dá čistě černou.“
Kávová kultura se podle Hýbla společně s gastronomií u nás v posledních letech hodně zvedla: „Měl jsem možnost dost cestovat po Evropě, byli jsme teď v Americe na mistrovství světa, a když jsem viděl, jaká kvalita je tam a tady v Čechách, tak by se od nás mohla spousta lidí učit,“ komentuje s tím, že je u nás nejen v tomto odvětví hodně šikovných lidí.
Pro ty, kteří si chtějí udělat dobrou a jednoduchou kávu doma, doporučuje překapávanou nebo filtrovanou variantu. Sám prý vypije zhruba čtyři až pět šálků denně, ale přiznává, že spíš v rámci ochutnávání, takže je mnohdy ani nedopije. „Říká se, že dva a půl litru espressa je smrtelná dávka, za to bych rozhodně už nešel,“ komentuje s úsměvem zdravou denní dávku nápoje. „Jeden až dva šálky denně nemůžou rozhodně uškodit. Pokud se vám po kafi neudělá dobře, najezte se, dejte si něco, kde je hořčík,“ radí.