Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Kávová kultura v Česku je dobrá,“ říká barista roku. Cukr ani mléko nemá za barbarství

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
2. října 2019
05:45

Nejen v rámci soutěží měl barista roku 2019 Zdeněk Hýbl možnost ochutnat kávu v nejrůznějších zemích, přesto nedá na dobře připravenou kávu v Česku dopustit. Dokonce by se od nás prý mohli leckde učit. Neodsuzuje kávu s mlékem ani s cukrem. Jde totiž především o rituál, řekl v pořadu Blesku Epicentrum. Ale pozor - dva a půl litru espressa je už prý smrtelná dávka. 

Láska ke kávě se vyvíjí asi u každého dost podobně. Výjimkou nebyl ani úspěšný barista a majitel kavárny Onesip coffee Zdeněk Hýbl: „Začíná to u velkých mléčných kávových nápojů typu latte přes cappuccino, až pijete jenom černou kávu.“

Za tu vůbec nejlepší považuje kávu z Etiopie, přesto nejde o zapřísáhlého odpůrce slazení, ani zmíněného ředění mlékem: „Jestli lidem chutná třeba cappuccino, tak ať ho pijí. Jestli si do něj chtějí dát cukr, je to jen na nich. Jde o ten rituál. Ale pokud chce člověk kávu skutečně zkusit tak, jak má být, tak ať si ji dá čistě černou.“  

Video  „Kávová kultura v Česku je hodně dobrá,“ říká barista roku Hýbl. Cukr ani mléko nepovažuje za barbarství.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kávová kultura se podle Hýbla společně s gastronomií u nás v posledních letech hodně zvedla: „Měl jsem možnost dost cestovat po Evropě, byli jsme teď v Americe na mistrovství světa, a když jsem viděl, jaká kvalita je tam a tady v Čechách, tak by se od nás mohla spousta lidí učit,“ komentuje s tím, že je u nás nejen v tomto odvětví hodně šikovných lidí. 

Pro ty, kteří si chtějí udělat dobrou a jednoduchou kávu doma, doporučuje překapávanou nebo filtrovanou variantu. Sám prý vypije zhruba čtyři až pět šálků denně, ale přiznává, že spíš v rámci ochutnávání, takže je mnohdy ani nedopije. „Říká se, že dva a půl litru espressa je smrtelná dávka, za to bych rozhodně už nešel,“ komentuje s úsměvem zdravou denní dávku nápoje. „Jeden až dva šálky denně nemůžou rozhodně uškodit. Pokud se vám po kafi neudělá dobře, najezte se, dejte si něco, kde je hořčík,“ radí.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa