80 kilo masa za rok je moc

Maso se stalo běžnou součástí jídelníčku až v 19. století díky průmyslové revoluci. Přesto byla na začátku 20. století průměrná spotřeba v České republice cca 16 kg na osobu za rok. Nyní je to 80 kg. Pokud tedy zavedete jeden „free“ den, spotřebujete o 11 kg masa za rok méně.
„Omezení konzumace masa a jeho nahrazení potravinami rostlinného původu má svůj zdravotní význam. Ukazuje se, že nadměrná konzumace červeného masa (především upraveného při vysokých teplotách a na nevhodném tuku) a tzv. sekundárně zpracovaného masa (uzeniny) souvisí se zvýšeným rizikem rakoviny, zejména pak kolorektálního karcinomu,“ vysvětluje odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z Vím, co jím a piju.

Proč je „rostlinný den“ užitečný?


*když budete jíst více rostlinné stravy, zbude vám v jídelníčku méně místa na nezdravé potraviny.

* začnete více uvažovat o svém jídelníčku a tím se přiblížíte ke zdravému životnímu styl

* budete mít příležitost k hledání nových receptů a neznámých chutí

* rostlinná strava má při stejném objemu nižší kalorickou hodnotu (cca o 10–15 %), dalším benefitem tedy je snížený příjem energie.

Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí

...
Autor: archiv

Budete potřebovat:  50 g pohanky , 10 g Flora Linie nebo jiného rostlinného tuku, 200 ml rostlinného mléka , 100 ml vody,1 lžíce agávového sirupu ,10 g lněného semínka, skořice, ořechy a čerstvé ovoce dle potřeby (tip: borůvky, mandle)

Postup: Do hrnce nalijte rostlinné mléko s vodou a přiveďte k varu. Přidejte pohanku a vše důkladně promíchejte. Odstavte a nechte chvíli odstát. Přidejte rostlinný tuk a zamíchejte. Dochuťte skořicí, agávovým sirupem a lněným semínkem.

Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí

...
Autor: archiv

Budete potřebovat: 150 g sójového granulátu, 500 g červené řepy, 250 g mouky, 3 lžíce sójové omáčky, 250 ml vody, 2 stroužky česneku, 3 lžíce chia semínek, rostlinný olej

Postup: Budete potřebovat sójový granulát připravený podle návodu. Granulát nechte okapat a dejte do mísy, přimíchejte syrovou červenou řepu, oloupnou a nastrouhanou nahrubo. Přidejte vodu, chia semínka, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a nakonec mouku. Ze směsi vytvarujte karbanátky. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Pečte při teplotě 180 °C, dokud nemají karbanátky světle hnědou kůrku.

Batátové pyré

Budete potřebovat: 2 větší batáty, 40 g Flora Original, 400 ml rostlinného mléka, sůl a pepř dle chuti

Postup:Batáty oloupejte, nakrájejte a vařte do změknutí. Uvařené batáty sceďte, přidejte rostlinný tuk a rostlinné mléko. Tyčovým mixérem vymíchejte hladké pyré.

 

Zdroj: rostlinnepondeli.cz