Čarovný elixír sice stále nemáme, ale už víme, že za svěžestí a mladostí stojí určité látky. Mezi ty nejdůležitější patří kolagen a kyselina hyaluronová.
NEJEN NA VRÁSKY?
Víte, že kolagen je nejdůležitější bílkovina lidského těla? Je základní stavební hmotou všech pojivových a vazivových tkání. Oddaluje stárnutí pokožky a zpevňuje ji. Vyhlazuje vrásky. Zlepšuje pevnost nehtů a vlasů. Je klíčovou látkou pro obnovu chrupavky kloubů a kostí.
Naše kůže se skládá ze 75 % vody a 25 % bílkovin, tyto bílkoviny jsou tvořeny z 80 % kolagenem. Právě potřebná hladina kolagenu v těle však často pokulhává. Téměř všechen kolagen, který by naše tělo mohlo získat z živočišné stravy, se zničí při tepelné úpravě a v rostlinné říši se tato bílkovina nevyskytuje vůbec.
NA VLASY I KLOUBY
Kyselina hyaluronová, nazývaná také molekula mládí, je přirozenou součástí pokožky. Je v každé buňce našeho těla. Pokožku hydratuje. Spolupodílí se na redukci vrásek. Urychluje hojení kůže. Zvlhčuje oči, pro jasnější vidění. Příznivě působí na růst vlasů a jejich regeneraci po barvení. V kloubech snižuje tření a zmírňuje nárazy.
MÁTE JE NA TALÍŘI?
Obě látky jsou populární složkou kosmetických přípravků, ale takto mohou působit jen na povrchu těla. Důležité jsou přitom i uvnitř. Pokud byste je chtěli čerpat ze stravy, vězte, že největší koncentrace kolagenu je v prasečích nožičkách, v kravské a prasečí kůži a jeho tvorbu v těle podporuje zejména vitamín C. Kyselina hyaluronová se přirozeně vyskytuje ve zvířecích vnitřnostech, kostech, kloubech a šlachách. K její produkci v lidském těle je pak třeba dostatek estrogenu, který obsahují např. sójové boby nebo červené víno, a podporuje ji i vitamín C. Podobně jako u jiných pro tělo důležitých látek, které se nedaří získávat v dostatečné míře, mohou pomoci vhodně zvolené potravinové doplňky.
Nebo řepa s vodkou?
› Dnes se jako elixíry mládí často označují nápoje či pokrmy obsahující složky, které prospívají lidskému organismu. Zkusit můžete třeba tento recept původem z Ruska, který je založen na jistě zdravé červené řepě a typicky ruském nápoji: Velkou skleněnou láhev naplňte téměř po vrchol nastrouhanou červenou řepou. Přelijte kvalitní vodkou a láhev utěsněte. Položte láhev na teplém místě. Každý den několikrát protřepejte. Po 12 dnech lze tekutinu konzumovat – denně před jídlem malou skleničku.
(navodynapady.cz)