Sportovní masáž vychází z klasické masáže, používají se při ní ale rychlejší hmaty a větší tlak. Je proto mnohem intenzivnější a působí se při ní na hlubší svalové partie. Odlišnosti bychom našli také v přípravcích, které se při ní používají k dosahování lepších účinků. Jde zejména o zahřívací nebo naopak zklidňující emulze.

„Procedury přispívají ke změkčení a protažení svalových vláken, zlepšení pohyblivosti a ohebnosti. Mají vliv ale i na odstranění únavy, na celkovou dušení pohodu, zvyšují kvalitu spánku a napomáhají díky zlepšení krevního oběhu i ke zpomalení příznaků stárnutí,“ říká masérka Alena Jeřábková ze SPA & Wellness Aquapalace Praha.

Proč vsadit na sportovní masáž:

        uvolňuje svalové napětí

        odstraňuje únavu

        změkčuje, uvolňuje a protahuje svalová vlákna

        zlepšuje pohyblivost a ohebnost

        pomáhá při regeneraci a k pocitu celkové pohody

        přispívá ke zpomalení příznaků stárnutí kůže

        zlepšuje krevní oběh

        podporuje činnost lymfatického systému

        redukuje srůsty po jizvách v tělních tkáních

 

Na masáž před nebo po výkonu?

 „K uvolnění napětí ve svalech a urychlení regenerace je vhodné absolvovat delší proceduru odstraňující únavu, a to bezprostředně po tréninku. Mimo jiné pomáhá k protažení zkrácených svalových vláken a k vyplavení škodlivých látek, které se ve svalech hromadí. Pro dosažení nejlepších účinků je vhodné proceduru zařazovat pravidelně ve dnech tréninku nebo alespoň jednou týdně,“ radí Alena Jeřábková. Další variantou jsou tzv. léčebné sportovní masáže, při kterých se masér soustředí na doléčení některých zdravotních problémů či zranění. Ty by měly probíhat vždy po konzultaci s lékařem.

Pro profíky i koníčkáře

Jak už název napovídá, masáž je určena zejména těm, jejichž tělo je nadměrně zatěžováno. „Rozhodně ji nelze doporučit pouze vrcholovým sportovcům. Zdraví prospěšná je pro každého, kdo je aktivní, a kdo chce po cvičení zrelaxovat a dopřát svému tělu odpočinek. Naopak, vyhnout by se jí měly ženy v prvních třech měsících těhotenství, lidé trpící na křečové žíly, lidé s nádorovým onemocněním či nemocní se zvýšenou teplotou či infekční chorobou,“ dodává masérka Alena Jeřábková.