Jedním z hlavních signálů je dušnost. Začne se projevovat nenápadně, nejprve při námaze, později v klidu i v leže. „Srdeční selhání můžeme zdánlivě považovat za nemoc, která není bolestivá a pacient příliš nestrádá. To ale není pravda. V pokročilém stadiu se pacienti zadýchávají a trpí tíživou dušností při sebemenší námaze,“ doplňuje k příznakům nemoci vedoucí Centra preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze prof. MUDr. Richard Češka.

Otoky způsobuje zadržená tekutina

Dalším typickým příznakem jsou otoky nohou. „Těch si pacienti všimnou tak, že je začnou tlačit ponožky nebo boty. Otoky jsou občas náhlé a výrazné. V takovém případě je velmi pravděpodobné, že to ukazuje na problémy se srdcem,“ vysvětluje prof. Richard Češka.

VIDEO: Podívejte se, jak se testuje uměle vyrobené srdce pro člověka!

Video
Video se připravuje ...

Testing a soft artificial heart Živě.cz

Zdravé srdce

  • Každý den vyprodukuje naše srdce dostatek energie pro pohon kamionu na vzdálenost asi 32 kilometrů. Za celý náš život provede více než 2,5 miliardy úderů.
  • Udržuje krevní oběh a zásobuje tak všechny naše orgány kyslíkem a živinami. Rozvádí krev a tím kyslík téměř do všech (75 bilionů) buněk v našem těle.
  • Lidským srdcem projde za celý život tolik krve, že by naplnila 200 cisteren. Přepumpuje 5 litrů krve za minutu / 7 000 litrů krve denně.
  • Když srdci dochází síly, může jít o chronické srdeční selhání. Více než 15 milionů lidí s chronickým srdečním selháním je jen v Evropě. V Čechách postihuje více než 200 tisíc lidí. Rozvine se u každého pátého nad 40 let. Češi si ho ale pletou s infarktem a podceňují ho. 

 

Příznaky chronického srdečního selhání

  • Dušnost, únava, otoky nohou a kotníků
  • Rychlý nárůst váhy, nechuť k jídlu
  • Nadměrné bušení srdce, vyšší frekvence močení

Více informací najdete na www.rukunasrdce.cz.

VIDEO: Deset potravin, které pomohou vašemu srdci.

Video
Video se připravuje ...

Deset potravin, které pomohou vašemu srdci. mojezdravi.cz/Yokohanna/iStock.com

Fotogalerie
13 fotografií