8 rad

Skladujete potraviny správně?

Při nevhodném uchovávání dochází ke změnám potravin, které jsou způsobeny mechanickým poškozením, působením teploty, vlhkosti, světla, vzdušného kyslíku a mikroorganismů (bakterií, plísní, kvasinek).

1. Nakupujte v obchodech s dobrým hygienickým standardem.

2. Nakupujte potraviny podle doby spotřeby – sledujte ji.

3. Nakupujte s rozumem. Potraviny, které nenakoupíte do zásoby zbytečně, nemusíte uchovávat a nezkazí se vám.

4. Potraviny uchovávejte na správném místě podle instrukcí výrobce na obalu.

5. Do mrazničky ukládejte potraviny označené datem uložení.

6. Do mrazničky neukládejte potraviny nezabalené, potraviny již jednou rozmrazené nebo pokrmy, které jsou ještě teplé.

7. Potraviny uchovávejte v mrazničce a chladničce ve vhodných obalech (mikrotenové sáčky, fólie plastové boxy).

8. Mimo mrazničku nebo chladničku lze potraviny uchovávat ve skleněných nebo plastových dózách.

 

Autor: Shutterstock

Kávě svědčí skleněná či porcelánová dóza bez přístupu vzduchu, nejlépe uchovaná na chladném a suchém místě bez přístupu světla.

Mák se doporučuje uchovávat doma nejvýš rok (aby nezhořknul), a to v plátěném pytlíku v suché vzdušné místnosti.

Mouku skladujte nejvýš půl roku. Proti moučným červům ji ochráníte uskladněním na pár hodin v mrazáku, do nádoby s těsným uzávěrem můžete také přidat bobkový list.

Cukr je vhodné uchovávat ve skleněné, plastové či kovové dóze. Nádobu mějte na chladném, suchém a tmavém místě, kam se nedostanou hlodavci.

Sůl potřebuje uzavřenou nádobu a suché a chladné místo. Pár zrnek rýže ve slánce ochrání sůl proti vlhnutí.

Těstoviny potřebují chladné a suché místo. Skladujte je v nádobě s dobře těsnicím uzávěrem, skleněné, plechové, plastové.